• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  3 mening
 • Commentaren (0)

Toxisch shocksyndroom: zijn tampons levensbedreigend?

Toxisch shocksyndroom: zijn tampons levensbedreigend?

Er is momenteel heel veel te doen rond een geval van amputatie bij een jonge vrouw. De vrouw, een fotomodel, is een been kwijtgeraakt als gevolg van het toxisch shocksyndroom. Die was waarschijnlijk veroorzaakt door het gebruik van tampons tijdens de maandstonden.

Wat is het toxisch shocksyndroom?

Het toxisch shocksyndroom, vroeger ook wel de tamponziekte genoemd, is meestal te wijten aan een infectie door bacteriën uit de groep van Staphylococcus aureus of Streptococcus. Sommige van die bacteriën produceren namelijk TSST-1, een bijzonder gevaarlijke toxische stof. Het toxine kan het lichaam koloniseren en als de patiënt niet de nodige antistoffen heeft om ze te bestrijden, kan hij het beruchte toxisch shocksyndroom oplopen.

De symptomen zijn indrukwekkend en ernstig, soms zelfs levensbedreigend: hoge koorts, jeuk, dalende bloeddruk en uitval van meerdere organen. Het sterftecijfer is 30% als de toxische shock meteen bij opkomst wordt behandeld; in het andere geval loopt het op tot 70%.

Wat is de link met tampons?

Er is een link gelegd tussen het dragen van tampons tijdens de maandstonden en het toxisch shocksyndroom. De vagina wordt onder normale omstandigheden al vaak gekoloniseerd door bacteriën. Zo komt Staphylococcus doreus voor bij 9% van de vrouwen (1). Bij het dragen van tampons ondergaat het vaginale milieu veranderingen in de pH, de temperatuur en andere factoren, waardoor de bacteriën nog makkelijker gaan woekeren. In die periode kunnen de voorwaarden voor het ontstaan van het toxisch shocksyndroom dus samenvallen.

Het toxisch shocksyndroom is in de jaren 70 van de vorige eeuw ontdekt. Toen verscheen een nieuw type tampon op de markt dat een ware golf van toxische shocks heeft ontketend (2). Intussen zijn die specifieke tampons uit de handel gehaald. De merken produceren ook niet langer de sterkst absorberende types van tampons en ze kiezen nu ook eerder voor katoen, een stof die de vermeerdering van bacteriën minder bevordert dan synthetisch materiaal. Toch is nog altijd de helft van de gevallen van het toxisch shocksyndroom toe te schrijven aan het gebruik van tampons. De andere helft is onder meer te wijten aan vormen van barrièrecontraceptie (diafragma), infecties van operatiewonden en brandwonden.

Bijgewerkt door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 28/10/2016
Origineel artikel geschreven door op 29/06/2015

Bronnen: (1) Parsonnet, J. et al.,  J Clin Microbiol. 2005 Sep; 43(9): 4628–4634. doi:  10.1128/JCM.43.9.4628-4634.2005
(2) Vostral, SL., Yale J Biol Med. 2011 Dec; 84(4): 447–459.
(3) DeVries, AS et al., PLoS One. 2011; 6(8): e22997. Published online 2011 Aug 10. doi:  10.1371/journal.pone.0022997

Vindt u het artikel interessant?
 

Meer weten