Barbara Delbrouck, gezondheidsjournaliste

Torticollis: hoe raakt u ervan af?

Gepubliceerd door Barbara Delbrouck, gezondheidsjournaliste op 26/02/2013 - 09h44
-A +A

Bent u vanmorgen opgestaan met hevige pijn in de nek. Kunt u uw hals niet meer draaien of uw hoofd niet meer buigen! Dan hebt u allicht last van de beruchte torticollis of draaihals.

Wat zijn de juiste reacties om ervan af te raken?

Wat is een torticollis precies?

Torticollis is een simpele spierverkramping van de nek, te vergelijken met krampen in de kuiten. Alleen is het dit keer in de spieren van de nek. Het is absoluut pijnlijk, maar gelukkig meestal compleet onschadelijk!

 

Oorzaken van torticollis

Wat kan deze pijnlijke spierpijn in de nek veroorzaken? Meestal is er geen precieze oorzaak. Maar sommige factoren kunnen zo’n draaihals of torticollis wel helpen veroorzaken.

  • Een trauma: een verkeerde beweging of een slag bij een auto-ongeluk.
  • Vermoeidheid: slaap is van cruciaal belang voor het herstel van de spieren. Als u slaaptekort hebt, werken uw spieren minder goed.
  • Stress, spanning in de spieren.
  • Een infectie of grieperigheid: als u ziekt bent, zijn uw spieren gevoeliger.

Sommige mensen krijgen ook makkelijker een draaihals dan andere. Dat heeft te maken met het reactievermogen van de spieren.

 

Gepubliceerd door Barbara Delbrouck, gezondheidsjournaliste op 26/02/2013 - 09h44

Interview met prof. Durez, reumatoloog in het Hôpital Saint-Luc (UCL)

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Vijf oefeningen om uw nekspieren te versterken Gepubliceerd op 29/02/2016 - 22h40

Hebt u gevoelige nekwervels? Veroorzaken uw nek of uw schouders soms ongemakken of zelfs pijn? Dan is het misschien tijd om de spieren van uw nekstreek te versterken. Hieronder vindt u 5 oefeningen specifiek voor de nekspieren. Doe ze verschillende k...

Vier oefeningen om uw hals en schouders te ontspannen Gepubliceerd op 03/07/2016 - 14h12

Veel mensen hebben pijn in de halsstreek en de schouders , vaak omdat ze op een pc werken. Uren in een bepaalde houding voor het scherm zitten, de handen op het toetsenbord en de muis, veroorzaakt spanningen die leiden tot pijn in de hals en schouder...

Nekpijn: hoe ontlast u uw halswervels? Gepubliceerd op 08/10/2013 - 14h26

Au, ik heb nekpijn! Onze nekwervels worden tijdens onze dagelijkse activiteiten al te dikwijls te veel belast. De nek wordt inderdaad vaak overbelast en men moet er zeer voorzichtig mee omgaan. Hoewel sommige (verkeerde) bewegingen en houdingen gevaa...

Meer artikels