Toon me je genen en ik zal je zeggen welke sport je moet beoefenen

Gepubliceerd door Gilles Goetghebuer, gezondheidsjournalist, met de hulp van Alain Coltier op 24/01/2006 - 00h00
-A +A

Een Australisch laboratorium heeft een methode ontwikkeld om na te gaan welke sport het meest geschikt is voor uw atletische capaciteiten. De vooruitgang gaat onverminderd door!

PUB

Tot voor kort moest het laboratorium "Genetic Technologies" in Melbourne vooral misdrijven onderzoeken. Vorig jaar lanceerde het zich echter in de sportwereld; het kan immers ook prestatiegenen opsporen. De meeste klanten zijn ouders die hun kroost willen laten doorlichten, een beetje zoals bij de kinderarts, maar dan specifiek voor de genen. Er worden enkele cellen genomen uit de mond van het kind die vervolgens geanalyseerd worden. De resultaten worden opgestuurd naar de ouders, zodat ze de juiste sport kunnen kiezen voor zoon- of dochterlief.

109 genen

Het verdict is gebaseerd op de identificatie van 109 genen die van dichtbij of van ver een rol spelen bij de energieproductiemechanismen. Twee ervan krijgen bijzondere aandacht: de ACE-genen, die betrokken zijn bij de bloedsomloop, en het ACTN3-gen, dat verantwoordelijk is voor de productie van een eiwit dat in de spiervezels zit van de beste sprinters, werpers, springers en andere topatleten in disciplines die een explosieve kracht vereisen. "Genetic Technologies" beschouwt beide genen als dé basisgenen om te bepalen of iemand atletisch aangelegd is of niet.

"Rekruteringsgenen"

Gesterkt door het succes in Australië wil het bedrijf nu de wereld veroveren en zich ook in Europa vestigen. Of zijn methode er even enthousiast onthaald zal worden als in Australië, valt nog te bezien. Sommigen beschouwen ze immers als nutteloos of ethisch betwistbaar. "Ouders met een beetje doorzicht zien meteen voor welke sport(en) hun kinderen fysiek talent hebben", aldus dokter Leslie Cannold van de Universiteit van Melbourne. "Daarvoor is geen genetisch onderzoek nodig!" Rijst de prangende vraag of deze methode niet kan worden misbruikt voor eugenetische doeleinden. Wat zal er bijvoorbeeld gebeuren de dag dat een club of een federatie jonge atleten aanwerft op basis van een specifiek genetisch profiel? In de huidige ethische grijze zone rijzen de initiatieven ter zake als paddenstoelen uit de grond, en ze zijn niet allemaal even lovenswaardig. In Australië past Genetic Technologies zijn test toe in verschillende aerobicclubs, maar ook op internet, terwijl sommige sportbonden al de stap hebben gezet. De rugbyclub "The Manly Sea Eagles" bijvoorbeeld, in een voorstad van Sydney. Sinds twee seizoenen spoort de medische staf bij alle spelers van de ploeg een twaalftal genen op, officieel om beter aangepaste trainingsschema's te kunnen opstellen. De clubleiders zijn bijzonder in hun nopjes: "De methode levert ons inzake resultaten en teamopstelling een voordeel op van 15 tot 20 %!". Als dat klopt, zal ze binnenkort massaal gebruikt worden.

Gepubliceerd door Gilles Goetghebuer, gezondheidsjournalist, met de hulp van Alain Coltier op 24/01/2006 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Duursporten: wat zijn de risico’s voor het hart? Geüpdatet op 15/11/2016 - 11h14

Kunnen hartlijders zonder gevaar aan sport doen? Kan te veel sporten schade berokkenen aan het hart? Er wordt van alles over verteld en de berichten zijn vaak tegenstrijdig. We vroegen prof. Pierre Croisille om een antwoord. Hij is een expert in beel...

Weg met doping Geüpdatet op 02/07/2002 - 00h00

Doping is een ramp, zowel bij beroeps- als bij amateursporters. De Franse Gemeenschap heeft het decreet van vorig jaar aangevuld en neemt maatregelen om het decreet toe te passen.

4 toffe sporten voor deze zomer Gepubliceerd op 14/07/2015 - 11h22

Niets is zo deprimerend als sporten in een fitnesscentrum terwijl buiten de zon schijnt. Maar deze zomer is een ideale periode om aan lichaamsbeweging te gaan doen! Om de routine te doorbreken en u eens van omgeving te doen veranderen, nemen we vier...

Meer artikels