Tomaten bewaren voor in de winter

Geüpdatet door Paule Neyrat, diëtiste op 25/08/2012 - 16h26
-A +A

Het tomatenseizoen is volop bezig én ze zijn lekker. Ze hebben veel smaak en zijn niet duur. Maak dus uw voorraad in voor de winter. 

Gedroogde tomaten, tomatencoulis of zelfs tomatenconcentraat maken is helemaal niet moeilijk.

PUB

Kies mooie tomaten

Ronde klassieke tomaten, cœurs de bœuf, vleestomaten Marmande, langwerpige tomaten zoals de Cornue, oude tomaten … de keuze is momenteel immens groot. Koop de goedkoopste (tegen het eind van de markt aan kunt u nog goede zaakjes doen), maar let erop dat ze mooi stevig en niet geblutst zijn.

Als de tomaten nog niet rijp genoeg zijn, laat u ze beter nog een paar dagen liggen op kamertemperatuur tot ze rijp zijn. Dat is belangrijk als u ze verwerkt, want dan hebben uw bereidingen meer smaak.

 

Tomaten invriezen

In blokjes

Neem daarvoor vlezige tomaten met weinig zaadjes, bijvoorbeeld cœurs de bœuf. Was ze, droog ze af en snij ze in kleine blokjes.

Verdeel de blokjes over een kleine ovenplaat die bedekt is met een vel aluminiumpapier en laat ze hard worden in de diepvriezer. Doe ze daarna meteen in diepvrieszakjes en steek die ook onmiddellijk in de diepvriezer.

U kunt deze tomatenblokjes deze winter zonder verdere bewerking gebruiken in een groentestoofschotel, op een pizza, enz.

Hele tomaten

Neem hiervoor kleinere tomaten. Was ze, droog ze af en doe ze in diepvrieszakjes. Doe de lucht er zo veel mogelijk uit voor u ze sluit. En hup, in de diepvries ermee!

Om ze te gebruiken maakt u eerst met de punt van een mes een kruis aan de kant tegenover het steeltje. Dompel ze dan enkele seconden onder in kokend water (met een schuimspaan). Zo kunt u ze makkelijk ontvellen.

Initialement publié par Paule Neyrat, diëtiste le 27/08/2012 - 00h00 et mis à jour par Paule Neyrat, diëtiste le 25/08/2012 - 16h26
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Meer artikels