• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  1 mening
 • Commentaren (0)

Toename van het aantal kankers in België

Artikel gepubliceerd door op 12/10/2016


Toename van het aantal kankers in België

De Stichting tegen Kanker heeft net haar nieuwste cijfers gepubliceerd. Bijna 70.000  nieuwe gevallen … is bijna goed nieuws.

Cijfers over kanker

67.820 nieuwe gevallen van kanker in België voor 2014: dat zijn de nieuwste gegevens van het Kankerregister. De drie meest voorkomende kankers zijn nog altijd longkanker, (dikke)darmkanker en borstkanker (bij vrouwen) of prostaatkanker (bij mannen). Die vier kankers samen zijn goed voor meer dan de helft van het totale aantal kankergevallen.

Een stijging en toch goed nieuws?

Het meest opvallende cijfer in de pas gepubliceerde gegevens van het Kankerregister gaat over darmkanker in Vlaanderen. In 2014 is het aantal nieuwe gevallen dat is vastgesteld er met maar liefst 21 % gestegen. Maar voor één keer is die stijging geen slecht nieuws over de hele lijn. Het betekent natuurlijk wel dat duizenden patiënten de diagnose van kanker hebben moeten vernemen, maar al deze mensen verkeerden het jaar ervoor niet in goede gezondheid; alleen was er bij geen diagnose gesteld. 2013 was immers het laatste jaar dat er niet systematisch gescreend werd op darmkanker. De toename van het aantal gevallen heeft dus niet te maken met de progressie van de ziekte zelf, maar wel met de vorderingen op het vlak van vroegtijdige screening (dus voor er symptomen zichtbaar worden).

Is de screening doeltreffend?

De screening op dikkedarmkanker is een van de screenings waarvan duidelijk is aangetoond dat ze werken. Kankers die tijdig worden ontdekt, zijn relatief makkelijk te behandelen. Als er al symptomen aanwezig zijn, is dat veel lastiger.

In België zelf hebben we nog te weinig ervaring (in jaren) met screenings om de impact ervan te kunnen beoordelen. We hebben enkele jaren én ook cijfers over de mortaliteit van de kanker nodig - niet de cijfers over het aantal gevallen van kanker - om de gevolgen te kunnen beoordelen. Maar de artsen zijn het erover eens dat de screening van dikkedarmkanker zijn nut heeft. In 2013 gebeurde dat in het Franstalig gedeelte van het land nog niet. intussen is het onderzoek ook daar ingevoerd. Slotsom: bent u 55 jaar of ouder en hebt u nog geen screening laten uitvoeren, aarzel dan niet langer. U hebt er alleen maar bij te winnen! 

Artikel gepubliceerd door op 12/10/2016

Deze post maakt deel uit van de blog van Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste , Blog van de redactie

Vindt u het artikel interessant?