• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  0 mening
 • Commentaren (0)

Toekomstige vaders zouden ook moeten stoppen met hun slechte gewoonten

Toekomstige vaders zouden ook moeten stoppen met hun slechte gewoontenZouden de preventiecampagnes die tot doel hebben het gebruik van drugs, tabak en alcohol te ontraden tijdens de zwangerschap zich ook tot de vaders moeten richten? Het gedrag van de vaders schijnt in zekere mate een invloed te hebben op dat van de moeders. En zoals de situatie er nu uitziet, geven de vaders niet bepaald het goede voorbeeld.

Men heeft hulp nodig om te weerstaan aan een verslaving

De vrouwen, van wie de partner blijft gebruik of misbruik maken van schadelijke substanties (alcohol, tabak, drugs…) hebben meer kans dan andere vrouwen om eveneens gebruik of misbruik te maken van dezelfde producten. Als beide partners bijvoorbeeld de gewoonte hebben om overmatig te drinken, zal het voor een vrouw gemakkelijker zijn om ermee te stoppen wanneer thuis een echte nieuwe levensstijl ontstaat dan wanneer haar partner de zaterdagavonden al drinkend blijft doorbrengen. Wat drugs betreft, is de aanwezigheid ervan in eigen huis uiteraard een aanmoediging om ermee door te gaan. In elk geval is stoppen met een verslaving tijdens de zwangerschap sowieso al niet vanzelfsprekend. Het is een onderneming waarbij de vrouwen de volledige steun van hun partner goed kunnen gebruiken.

Vaders veranderen zelden hun gewoonten

Een recente Amerikaanse studie heeft de gewoonten bestudeerd van jonge mannen en vrouwen (tussen 21 en 24 jaar) en heeft die gewoonten in verband gebracht met het feit of die koppels al dan niet een kind verwachtten. Drie verslavingen werden bestudeerd: "binge drinking" (het fenomeen waarbij zoveel mogelijk alcohol wordt gedronken in zo weinig mogelijk tijd), het gebruik van marihuana en nicotineverslaving. Bij zwangere vrouwen bleek dat in de drie gevallen sprake was van een verminderde verslaving. Bij de mannen was er echter weinig verschil te merken, behalve een kleine vermindering in het rookgedrag. En in alle gevallen, ging het gebruik van drugs, alcohol en tabak na de bevalling snel opnieuw de hoogte in om het niveau van vóór de zwangerschap te bereiken.

Artikel gepubliceerd door op 08/04/2008

Bronnen: Jennifer A. Bailey, Karl G. Hill, J. David Hawkins, Richard F. Catalano en Robert D. Abbott, Men's and women's patterns of substance use around pregnancy. Birth, maart 2008. www.webmd.com

Vindt u het artikel interessant?
 

Meer weten