• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  0 mening
 • Commentaren (0)

Toekomstige moeders: neem vitamine B9-supplementen!

Toekomstige moeders: neem vitamine B9-supplementen! De helft van de vruchtbare vrouwen kampt met een tekort aan vitamine B9, ook wel folaten of foliumzuur genoemd. Deze vitamine is essentieel voor het goede verloop van de zwangerschap. Een tekort aan vitamine B9 bij de bevruchting en in het prille begin van de zwangerschap verhoogt de risico's op groeiachterstand of ernstige misvormingen. Wacht dus niet tot u zwanger bent, maar praat erover met uw arts. U doet er hoe dan ook goed aan om minstens twee maanden voor de bevruchting een supplement te nemen.

Welke vrouwen kampen met een tekort?

Bijna de helft van alle vruchtbare Belgische vrouwen zit met een folatentekort, meestal zonder het te weten. De oorzaken kunnen uiteenlopen: te weinig verse groenten en fruit, te lage calorie-inname, frequente diëten zonder medische begeleiding, gebruik van de pil, roken, alcohol, sommige geneesmiddelen enz.

Hoe en wanneer moet u een 'folatenkuur' volgen?

Een afwisselende en evenwichtige voeding bevat automatisch folaten, maar daarnaast moet u ook supplementen nemen. U moet ermee beginnen twee maanden voor de bevruchting, tot een maand nadien, want het is op dat moment dat er blijvende misvormingen kunnen ontstaan. Praat erover met uw arts, zodat hij u die supplementen voorschrijft.

Artikel gepubliceerd door op 24/05/2005

Bronnen: Persbericht van het 'Institut national de prévention et d'éducation à la santé' (INPES, Nationaal Instituut voor Gezondheidspreventie en -educatie), 28 april 2005.

Vindt u het artikel interessant?
 
Gezonde voeding en slank
Cerveau, Nerf, Mémoire, Psychisme, Sommeil Oeil, Bouche, Dent, Nez, Gorge, Oreille, Cheveux Coeur, Sein, Poumon, Circulation sanguine Estomac, Intestin, Foie Sexe, Rein, Système urinaire Os, Articulation, Muscle Peau, Ongle Gids Ziekten en aandoeningen Ziekten en aandoeningen
Medische encyclopedie