• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  0 mening
 • Commentaren (0)

Tips voor vrouwen in de menopauze die gestopt zijn met hun HST

Tips voor vrouwen in de menopauze die gestopt zijn met hun HST Een tijd geleden deed een Amerikaanse studie die stelde dat hormoonsubstitutiebehandeling (HST) tijdens de menopauze het risico op hart- en vaatziekten en op borstkanker doet stijgen, veel stof opwaaien in de media. Heel wat vrouwen kregen schrik en besloten uit eigen beweging om te stoppen met hun behandeling. Dr. Christian Jamin*, gynaecoloog en endocrinoloog, heeft nu twee belangrijke adviezen.

e-gezondheid: Welke raad geeft u aan vrouwen die gestopt zijn met hun behandeling?

Dr. Christian Jamin: Voorbij de vijftig is een gevaarlijke periode, zeker voor borstkanker, osteoporose en hart- en vaatziekten. Het is dus zeker niet omdat vrouwen gestopt zijn met hun hormoonsubstitutiebehandeling dat ze zich nu ineens niet meer goed medisch moeten laten volgen. Een groot deel van de vrouwen die hun behandeling hebben beëindigd sinds de publicatie van deze Amerikaanse studie, gaat niet langer op controle. Dat zal werkelijk rampzalige gevolgen hebben! Mijn eerste belangrijke advies luidt dan ook als volgt: ga regelmatig op controle, alsof u nog altijd HST volgt, ook al bent u daarmee gestopt.

Sommige vrouwen hebben niet de minste problemen nadat ze gestopt zijn met de behandeling en hebben dus een goede beslissing genomen. Andere daarentegen ondervinden er wel degelijk nadelige gevolgen van. We mogen de resultaten van de Amerikaanse studie immers niet zomaar extrapoleren naar alle behandelingen. Vrouwen mogen niet nutteloos blijven lijden, want er bestaat altijd wel een doeltreffende en risicoloze behandeling om hun klachten te verlichten.

e-gezondheid: Wat adviseert u om het osteoporoserisico tegen te gaan?

Dr. Christian Jamin: De anamnese, de klinische gegevens en de familiale voorgeschiedenis zijn niet voldoende om het persoonlijke risico op osteoporose te bepalen. Veel vrouwen hebben te broze beenderen zonder zich daarvan bewust te zijn. Dat heeft niet alleen te maken met genetische factoren, maar ook met hun leefomstandigheden tijdens hun adolescentie, hun gewicht enz. Vandaar dat alle vrouwen rond hun vijftigste hun botdichtheid (osteodensitometrie) moeten laten meten. Alleen dat onderzoek kan uitwijzen of een preventieve behandeling nodig is of niet.

Tot slot benadrukken we dat een vrouw die HST volgt, beschermd is tegen osteoporose. Zodra ze daar echter mee stopt, valt die bescherming weg. Vandaar dat een vrouw die haar HST heeft onderbroken, een osteodensitometrie moet laten uitvoeren om exact haar risico's op osteoporose te kennen. Zo nodig zal ze een aangepaste botbehandeling voorgeschreven krijgen.

Dr. Christian Jamin is gynaecoloog en endocrinoloog, en voormalig assistent-directeur van Les Hôpitaux de Paris (Frankrijk).

Schrijf u gratis in op de newsletter van e-gezondheid !

Artikel gepubliceerd door op 21/12/2004

Vindt u het artikel interessant?
 
Cerveau, Nerf, Mémoire, Psychisme, Sommeil Oeil, Bouche, Dent, Nez, Gorge, Oreille, Cheveux Coeur, Sein, Poumon, Circulation sanguine Estomac, Intestin, Foie Sexe, Rein, Système urinaire Os, Articulation, Muscle Peau, Ongle Gids Ziekten en aandoeningen Ziekten en aandoeningen
Medische encyclopedie
Vragen en antwoorden