PUBLICITÉ

Tips om de veroudering van de huid te vertragen

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 18/04/2017 - 15h29
-A +A

De Belgen geven fortuinen uit aan crèmes en cosmetische producten om de veroudering van de huid te vertragen. Maar ze vergeten vaak dat er nog andere mogelijkheden van preventie bestaan. Behalve de zon zijn er nog twee andere, grotendeels onbekende factoren: roken en mager zijn. Om het aspect preventie te vervolledigen geven we nog enkele tips rond baden. Baden droogt de huid immers uit, een effect dat achteraf gecompenseerd moet worden.

PUB

Tegen de zon

De UVA-stralen versnellen de veroudering van de huid. Blootstelling aan de zon wordt dan ook algemeen afgeraden. Maar omdat we de zon niet continu kunnen mijden en de UV-stralen trouwens ook in de schaduw of bij bewolkt weer doordringen, moeten we een zonnecrème gebruiken die de huid zowel tegen de UVB-stralen beschermt, als tegen de UVA-stralen. Ook de dagcrème die we elke ochtend aanbrengen op de huid zou bescherming moeten bieden tegen UV-stralen. Breng de crème niet alleen aan op het gezicht, maar ook op de hals en de borst. Die plaatsen staan, net als het gezicht, permanent bloot aan de zon.
 

Tegen roken

Roken is de tweede factor van huidveroudering. Tabak verhoogt de productie van vrije radicalen en versnelt daardoor alle processen van veroudering van de huid. Het is ook goed te zien: de huid verandert van kleur en vormt rimpels. Ze wordt gelig, soms zelfs grijs, is mat en gaat sneller rimpelen, vooral rond de mond en de ogen. De positieve effecten bij wie stopt met roken zijn snel en gemakkelijk te zien, al was het maar aan de kleur van de huid.

Roken en zon zijn allebei even schadelijk voor de huid. Maar er is nog een andere overeenkomst: volgens sommige studies zou roken ook het risico op huidkanker verhogen...
 

Initialement publié par Isabelle Eustache, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste le 13/06/2006 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 18/04/2017 - 15h29

Lahmaan C, Lancet, 24 : 935-6, 2001 ; De hertog S.A., J. Clin. Oncol., 19 : 231-8, 2001.

Bekijk dit artikel
PUBLICITÉ