Tijgerbalsem: een traditioneel geneesmiddel uit Azië

Gepubliceerd door Marion Garteiser, journaliste santé op 07/10/2013 - 17h06
-A +A

Tijgerbalsem is een van de bekendste basiselementen van de Chinese geneeskunst.

Maar weet u ook wat erin zit en waarvoor het dient?

Een woordje uitleg over de befaamde tijgerbalsem.


PUB

Waarvoor dient tijgerbalsem?

U hebt heel zeker al eens tijgerbalsem gezien. Het is een potje met een verguld deksel met daarin een sterk riekende ‘wonderpasta’. Waarschijnlijk ging het om de 'rode balsem. Die is bij ons het bekendst (er bestaat ook witte tijgerbalsem).

Tijgerbalsem is een product dat masserend op de huid moet worden aangebracht en dat vooral dient om pijn te verzachten. Dat kan gaan om rugklachten, peesontstekingen, stramme spieren, gewrichtspijnen, enz. Als de tijgerbalsem wordt aangebracht op de zere plek, begint de huid na een tijdje warm aan te voelen en vermindert de pijn. 

Er zijn nog andere traditionele toepassingen voor tijgerbalsem. Zo wordt de balsem ook gebruikt tegen muggenbeten, hoofdpijn en hoest. Voor de laatste twee toepassingen wordt meestal witte tijgerbalsem aanbevolen. Er bestaat wel geen recent of betrouwbaar wetenschappelijk onderzoek naar de doeltreffendheid van tijgerbalsem. De balsem wordt in de handel verkocht als traditioneel geneesmiddel.

Wat zit er in tijgerbalsem?

Tijgerbalsem is een mengeling van oliën en etherische oliën die allemaal een pijnstillende werking hebben.
Dit zijn de ingrediënten:

  • Kamfer

  • Etherische olie van kruidnagel

  • Etherische olie van de kajapoetboom

  • Gedementholiseerde muntolie

  • Menthol

Deze stoffen worden gemengd en verwerkt in een vette basis (vaseline, bijenwas, enz.) waardoor de balsem makkelijk op de huid is aan te brengen. De actieve bestanddelen van de witte en de rode balsem zijn dezelfde, maar de verhoudingen zijn anders. Zo zit er in witte balsem veel minder etherische olie van kruidnagel.

We hebben hier de belangrijkste ingrediënten vermeld. Maar de exacte samenstelling van tijgerbalsem ligt niet officieel vast en kan dus van het ene merk tot het andere verschillen. Koop tijgerbalsem (of een gelijkaardig product) alleen in de apotheek of in een winkel die uw volste vertrouwen geniet.


Gepubliceerd door Marion Garteiser, journaliste santé op 07/10/2013 - 17h06

Contact Dermatitis. 1990 Mar;22(3):137-40. Le guide des plantes qui soignent, uitg. Vidal. Afssaps, recommandations sur les produits cosmétiques à base de terpénoïdes, août 2008.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Perubalsem: opgelet voor allergie! Geüpdatet op 17/06/2013 - 10h24

Perubalsem, de naam zegt je niet meteen iets? Nochtans blijkt perubalsem een belangrijke oorzaak van contactallergie of allergisch contacteczeem. Alhoewel de Europese Unie het gebruik ervan in cosmetica sinds 2005 heeft verboden, vind je het toch nog...

Hoe uw lippen te beschermen in de winter? Gepubliceerd op 25/02/2015 - 08h41

Een mooie mond begint met soepele en goed gehydrateerde lippen . Maar ‘s winters drogen ze makkelijk uit door de kou en de verwarming... De oplossing? Leg in elke kamer een hydraterende balsem en zet een kruidenthee binnen handbereik!

Ruwe lippen: hoe voorkomt en behandelt u ze? Gepubliceerd op 23/12/2016 - 18h57

Hebt u droge, geïrriteerde of gebarsten lippen ? Dat is geen verrassing! Onze lippen staan continu bloot aan zon, wind, kou of droge lucht. En aangezien onze lippen geen talgklieren noch melaninepigmenten hebben, kunnen ze zich nauwelijks verdedigen....

Hoe gebarsten lippen opmaken? Gepubliceerd op 28/10/2016 - 16h07

’s Winters zien onze lippen af van de kou en het vochtige weer. Ze worden broos en soms barsten ze zelfs en komen er kloven . Verdragen ze dan geen make-up meer? Toch wel… We moeten alleen weten hoe het aan te pakken.

Meer artikels