Tieners en seks: enkele cijfers

Tieners en seks: enkele cijfersWie tienerkinderen heeft of er geregeld ontmoet in zijn omgeving, stelt zich heel wat vragen over hun beginnende seksleven. De houding van adolescenten tegenover seks wordt immers nog altijd sterk beïnvloed door tal van misvattingen, bij gebrek aan betrouwbare informatie. En toch brengen de cijfers (afkomstig van twee studies*) soms verrassend gedrag aan het licht!

Hoe begint het allemaal?

Meestal ontdekken jongeren hun seksualiteit in een logische volgorde: eerst elkaar omhelzen, dan elkaars lichaam strelen en vervolgens geslachtsgemeenschap hebben. 50 % van de jongeren heeft op hun 14de al hun eerste tongkus gegeven. Meer dan de helft van hen heeft op hun 15de al hun partner omhelsd of gestreeld, zonder noodzakelijk verder te gaan. 10 % van de jongeren op die leeftijd heeft al minstens één keer betrekkingen gehad, ook al is men in Frankrijk pas seksueel meerderjarig op zijn 15de. De wetgever gaat er immers van uit dat jongeren onder de 15 jaar fysiek en emotioneel nog niet rijp zijn voor seks. Er verlopen gemiddeld drie jaar tussen de eerste kus en de eerste geslachtsgemeenschap, ongeacht de leeftijd van de eerste kus. Jongeren die pas later voor het eerst hun partner omhelzen, wachten ook langer om betrekkingen te hebben. Deze drie jaar zijn zeer belangrijk: in die periode verwerven de jongeren de nodige rijpheid, leren ze het lichaam van hun partner kennen en leren ze omgaan met hun lustgevoelens. Driekwart van de 18-jarigen heeft al penetratieseks gehad, het overige kwart heeft hun eerste seksuele ervaring pas als ze meerderjarig zijn. Meisjes hebben er vaak geen spijt van dat ze hebben gewacht, terwijl jongens toegeven dat ze er liever vroeger mee waren begonnen!

De eerste keer

Driekwart van de jongens en meisjes verklaart een condoom te hebben gebruikt. Koppels hebben de neiging om te stoppen met het condoom als de vrouw de pil begint te nemen. Maar opgelet: de ideale bescherming is een combinatie van pil en condoom. Totale veiligheid vereist een inspanning. Als een condoom wordt gebruikt als enig middel, is het immers een minder doeltreffende methode dan de pil. 6 tot 14 % van de koppels gebruikte geen contraceptie en beschermde zich niet tegen SOA's (seksueel overdraagbare aandoeningen)! Dat is één van de redenen waarom het aantal syfilis- en aids-gevallen blijft toenemen.

Artikel gepubliceerd door op 15/04/2003

Bronnen: * Alle cijfers zijn afkomstig van twee grote seksenquêtes: L'entrée dans la sexualité (le comportement des jeunes dans le contexte du sida), bij uitgeverij " la découverte recherche ". Onder leiding van Hugues Lagrange en Brigitte Lhomond, en Les comportements sexuels en France, van Alfred Spira en Nathalie Bajos, en de groep ACSF. Uitgeverij " la documentation française ".

Vindt u het artikel interessant?