Tieners en seks: enkele cijfers

Gepubliceerd door Dr. Catherine Solano, arts-seksuologe op 15/04/2003 - 00h00
-A +A

Wie tienerkinderen heeft of er geregeld ontmoet in zijn omgeving, stelt zich heel wat vragen over hun beginnende seksleven. De houding van adolescenten tegenover seks wordt immers nog altijd sterk beïnvloed door tal van misvattingen, bij gebrek aan betrouwbare informatie. En toch brengen de cijfers (afkomstig van twee studies*) soms verrassend gedrag aan het licht!

PUB

Hoe begint het allemaal?

Meestal ontdekken jongeren hun seksualiteit in een logische volgorde: eerst elkaar omhelzen, dan elkaars lichaam strelen en vervolgens geslachtsgemeenschap hebben. 50 % van de jongeren heeft op hun 14de al hun eerste tongkus gegeven. Meer dan de helft van hen heeft op hun 15de al hun partner omhelsd of gestreeld, zonder noodzakelijk verder te gaan. 10 % van de jongeren op die leeftijd heeft al minstens één keer betrekkingen gehad, ook al is men in Frankrijk pas seksueel meerderjarig op zijn 15de. De wetgever gaat er immers van uit dat jongeren onder de 15 jaar fysiek en emotioneel nog niet rijp zijn voor seks. Er verlopen gemiddeld drie jaar tussen de eerste kus en de eerste geslachtsgemeenschap, ongeacht de leeftijd van de eerste kus. Jongeren die pas later voor het eerst hun partner omhelzen, wachten ook langer om betrekkingen te hebben. Deze drie jaar zijn zeer belangrijk: in die periode verwerven de jongeren de nodige rijpheid, leren ze het lichaam van hun partner kennen en leren ze omgaan met hun lustgevoelens. Driekwart van de 18-jarigen heeft al penetratieseks gehad, het overige kwart heeft hun eerste seksuele ervaring pas als ze meerderjarig zijn. Meisjes hebben er vaak geen spijt van dat ze hebben gewacht, terwijl jongens toegeven dat ze er liever vroeger mee waren begonnen!

De eerste keer

Driekwart van de jongens en meisjes verklaart een condoom te hebben gebruikt. Koppels hebben de neiging om te stoppen met het condoom als de vrouw de pil begint te nemen. Maar opgelet: de ideale bescherming is een combinatie van pil en condoom. Totale veiligheid vereist een inspanning. Als een condoom wordt gebruikt als enig middel, is het immers een minder doeltreffende methode dan de pil. 6 tot 14 % van de koppels gebruikte geen contraceptie en beschermde zich niet tegen SOA's (seksueel overdraagbare aandoeningen)! Dat is één van de redenen waarom het aantal syfilis- en aids-gevallen blijft toenemen.

Gepubliceerd door Dr. Catherine Solano, arts-seksuologe op 15/04/2003 - 00h00 * Alle cijfers zijn afkomstig van twee grote seksenquêtes: L'entrée dans la sexualité (le comportement des jeunes dans le contexte du sida), bij uitgeverij " la découverte recherche ". Onder leiding van Hugues Lagrange en Brigitte Lhomond, en Les comportements sexuels en France, van Alfred Spira en Nathalie Bajos, en de groep ACSF. Uitgeverij " la documentation française ".
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
snowy

Dat de meeste jongens of meisjes pas met hun 18de sex hebben,betwijfel ik. Het is eerder met 15-16 jaar gemiddeld. De pubertijd begint tegenwoordig vrij vroeg. Eerste menstruatie met 11 jaar en zaadlozing met 12 jaar. De helft zijn al met 13-14 jaar lichamelijk seksueel volwassen. Ik moest een keer mijn tiener zoon afhalen van het voetballen. De jongens waren nog aan het douchen,vanwege een verlengde spel. Ik was in de kleedkamer en ze liepen dus nog naakt . Het zijn echt jonge mannen met schaamhaar en een penis waar je u tegen zegt. Echt niet meer klein hoor en sommigen behoorlijk groot . Dit geldt zeer zeker ook voor de meisjes. Een vriend van me heeft een dochter van 13 jaar die pas ontmaagd is door een gozer van 16 jaar.!Die hebben thuis gewoon seks,omdat de ouders het zo veiliger vinden. Mijn zoon van 14 heeft een evenoude vriendinnetje die hem soms aftrekt en hij haar vingert. Met 15 willen ze op haar verjaardag voor het eerst helemaal doen,het pentreren. Ik heb mijn zoon al condooms gegeven. Bij het masturberen oefent hij hoe hij snel en juist het om de penis om moet doen.! Recent hoor je vaak in de media van tiener zwangerschappen. Meisjes van 12 die zwanger worden van 13 jarige jongens bijvoorbeeld.

PUB
Lees ook
Hoe over seksualiteit spreken met adolescenten? Geüpdatet op 09/07/2002 - 00h00

In de meeste gezinnen blijft seks taboe: schrik om niet de gepaste woorden te vinden, het juiste ogenblik niet kunnen kiezen of gebrek aan moed... Alle voorwendsels zijn goed om de confrontatie zo lang mogelijk uit te stellen. Maar uw kind heeft beho...

Jongeren en alcohol: de rol van de ouders Geüpdatet op 20/02/2015 - 15h42

Elke week belanden in België 45 jongeren op de spoeddienst van een ziekenhuis omdat ze te veel alcohol hebben gedronken. De vaststelling is alarmerend, maar wat zijn de eigenlijke gevolgen voor deze jongeren? En wat kunnen de ouders doen?

Meer artikels