• rating
    • rating
    • rating
    • rating
    • rating
    0 mening
  • Commentaren (0)

Tieners en frituur: een onafscheidelijk duo

Tieners en frituur: een onafscheidelijk duo Jongeren zijn van alle leeftijdsgroepen ongetwijfeld het dolst op gefrituurde gerechten. Met alle gevolgen van dien voor hun gezondheid en vooral voor hun gewicht, zo is bewezen...

Gefrituurde gerechten hebben alles om het jonge volkje te bekoren: ze zijn vet en lekker, zijn heerlijk knapperig van buiten en zacht van binnen (waardoor je er niet op hoeft te kauwen), worden geserveerd met een heleboel sausen, zijn een ideale snelle hap, zijn fun en goedkoop, en worden ook als zodanig aangeprezen. Ze worden dan ook vaak verorberd buitenshuis. Ze zijn één van de moderne gastronomische factoren die verklaren waarom buitenshuis genomen maaltijden en snacks steeds meer succes hebben, ten koste van de traditionele thuismaaltijden. Die trend is ook merkbaar bij volwassenen, maar doet zich toch vooral voor bij tieners, die het zien als een leuke manier om hun autonomie op te bouwen. Toch is deze populaire gewoonte niet zonder gevolgen op voedingsvlak, met name voor het gewicht.

Frieten: ze blijven aan je lijf plakken!

Een onderzoeksteam van de School voor Volksgezondheid van Harvard toonde vroeger al aan dat buitenshuis genomen maaltijden bij tieners vooral bestaan uit gefrituurde gerechten, zoals frieten, beignets en andere nuggets. Bleef de vraag of een dergelijk voedingspatroon gevolgen kan hebben voor de Body Mass Index en het dagelijkse eetpatroon. Welnu, die vraag is ondertussen beantwoord via een studie bij 14.355 meisjes en jongens van 9 tot 14 jaar. Ze werden gedurende één jaar gevolgd en drie keer ondervraagd over hun eetgewoonten. In diezelfde periode werden ook hun antropomorfe gegevens verzameld (gewicht, lengte en Body Mass Index). Het verdict is, zoals te verwachten viel, weinig geruststellend: tieners die 4 tot 7 gefrituurde gerechten eten per week in plaats van de klassieke "één keer frieten per week" zien hun BMI significant stijgen. Met andere woorden: frituurliefhebbers zien onvermijdelijk het resultaat op de weegschaal…

Een verstoord voedingsevenwicht

Nog verontrustender is dat frituurfanaten ook voor de rest veel ongezonder eten: ze nemen in totaal meer calorieën, verzadigde vetzuren en transvetzuren in. Bovendien consumeren ze meer rood vlees, bereide vleesgerechten en frisdranken, en minder groenten en fruit en magere melkproducten. De toekomst heeft dan ook weinig goeds in petto voor deze groep kinderen (die 4 tot 7 gefrituurde gerechten per week verorberen), want in slechts een paar jaar tijd is hun proportie gestegen van 7,5 % tot 12,7 %. Bijna een verdubbeling dus… De frituurconsumptie van de ene dag op de andere terugschroeven tot een normaal niveau is niet zo vanzelfsprekend, want de aanbevolen frequentie (alle bereidingen samen) bedraagt slechts één keer om de tien dagen!

Artikel gepubliceerd door op 24/01/2006

Bronnen: Tavera E et al. Pediatrics 2005 ; 116(4) : 518-24.

Vindt u het artikel interessant?
 

Meer weten

image_format_460_230

Voedingsconflicten met adolescenten

  • De meeste adolescenten zien hun voeding als een manier om te experimenteren en zelfstandiger te worden van hun ouders. 
    • rating
    • rating
    • rating
    • rating
    • rating