Tien tips voor een cholesterolarme voeding

Tien tips voor een cholesterolarme voeding

Hebt u net de diagnose gekregen dat uw cholesterol te hoog is? Dan hebt u geen tijd te verliezen en moet u nu uw eetgewoonten veranderen. Het helpt ook echt. Als u op uw voeding let, kunt u uw slechte cholesterol doeltreffend verlagen. Als u het dieet trouw volgt, kunt u uw cholesterolgehalte zelfs met 15% verminderen!

Wat moet ik aan mijn eetpatroon veranderen als mijn cholesterol te hoog is?

1) Vervang boter door plantaardige oliën (enkelvoudig en meervoudig onverzadigde vetten) of door zachte margarines, die dus niet in papier verpakt zijn (dat zijn verzadigde vetstoffen).

2) Geef de voorkeur aan olijfolie. Kies een olie extra vierge van de eerste (koude) persing.

3) Kook zoveel mogelijk zonder vetstoffen. Ideaal is stomen, stoven, op de grill, in de wok…

4) Eet als het kan geen charcuterie. Ontvette ham mag wel.

5) Wees matig met industrieel bereide producten. Ze bevatten transvetzuren. Die zitten onder meer in gebak, koekjes, taart, bereide gerechten, sauzen, deeg voor taart…

6) Eet minder vlees en meer vis.

7) Eet minstens twee keer per week vette vis. Die bevat veel meervoudig onverzadigde vetten (omega 3). Ideaal is zalm, tonijn, sardienen, haring, makreel…

8) Beperk zuivelproducten met een hoog vetgehalte en geef de voorkeur aan producten met een laag vetgehalte of lightproducten (kaas, yoghurt, magere kwark). Ze bevatten minder vet en u krijgt toch uw dagelijkse portie kalk binnen.

9) Eet niet meer dan twee eieren per week.

10) Eet genoeg vezelrijke producten zoals fruit, groenten, volkorenbrood en zetmeelhoudende producten.

En tot slot: wees ook matig met alcohol (niet meer dan 1 tot 6 glazen per week), neem drie maaltijden per dag, op regelmatige tijdstippen, rustig zittend aan tafel, en eet geen tussendoortjes! En zorg dat u genoeg en regelmatig beweegt …

Bijgewerkt door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 09/10/2015
Origineel artikel geschreven door op 29/09/2009

Bronnen: Aanbevelingen van Afssaps (de Franse overheidsinstantie voor gezondheidszorg), "Prise en charge thérapeutique du patient dyslipidémique".

Dit artikel maakt deel uit van het dossier Cholesterol: wat mag ik wel eten en wat niet?

Vindt u het artikel interessant?
 
Gezonde voeding en slank
Cerveau, Nerf, Mémoire, Psychisme, Sommeil Oeil, Bouche, Dent, Nez, Gorge, Oreille, Cheveux Coeur, Sein, Poumon, Circulation sanguine Estomac, Intestin, Foie Sexe, Rein, Système urinaire Os, Articulation, Muscle Peau, Ongle Gids Ziekten en aandoeningen Ziekten en aandoeningen
Medische encyclopedie