PUBLICITÉ

Tien dingen die u moet weten over reflexologie

Geüpdatet door Jessica Xavier, schoonheidsjournaliste op 20/04/2017 - 15h22
-A +A

Reflexologie kan heel wat dagelijkse kwaaltjes verzachten - zoals stress, vermoeidheid of rugpijn. Deze aanvullende therapie op de klassieke medische behandelingen raakt stilaan meer en meer bekend. We praten erover met reflexoloog Elisabeth Breton.

PUB

Reflexologie is een duizenden jaren oude techniek en wordt in de traditionele Chinese en ayurvedische geneeskunde al generaties lang gebruikt. Bij ons in het Westen wordt de methode pas sinds begin de 20e eeuw door artsen bestudeerd en toegepast. In België is reflexologie vandaag vooral een techniek die inzet op relaxatie en welbevinden.

Wat is reflexologie?


Bij reflexologie worden bepaalde punten of zones aan de boven- en onderkant van de voeten (maar soms ook op de handen en het gezicht) gestimuleerd om zo van op afstand pijn te verzachten of blokkades op te heffen. De drukpunten, of reflexzones, staan in verbinding met een orgaan, een klier of een bepaald lichaamsdeel. Stimulatie van zo’n drukpunt prikkelt het overeenkomstige orgaan waardoor het weer beter gaat functioneren, het brengt het lichaam weer in evenwicht en het bezorgt een algemeen gevoel van welbevinden. Volgens reflexologen weerspiegelen de voeten en de handen de gezondheidstoestand van een individu. In de Chinese geneeskunst worden de voeten beschouwd als een soort minikaart van het volledige lichaam.

Eeuwenoude en diverse roots

Reflexologie is een eeuwenoude natuurlijke praktijk. Ze wordt als een natuurgeneeswijze beschouwd en wordt in de ayurvedische geneeskunde (India) en de traditionele Chinese geneeskunde al duizenden jaren gebruikt. Ook de oude Egyptenaren zouden ervan gebruik hebben gemaakt.

Door de heel uiteenlopende roots zijn er in reflexologie verschillende stromingen ontstaan. Reflexoloog Elisabeth Breton, voorzitter van het Franse ‘Syndicat Professionnel des Reflexologues’: "Je hebt onder meer de Chinese aanpak, die gebaseerd is op de principes van de traditionele geneeskunst en waarin het aspect van de energieën, qi, centraal staat. De moderne benadering volgens de Inghammethode volgt de principes van de westerse neurofysiologie. Daarnaast heb je nog de reflextechnieken die voortkomen uit manuele therapieën (osteopathie, kinesitherapie, enz.)."

Reflexologie is goed voor tal van kwalen

Reflexologie is geen medische behandeling, maar een preventieve en aanvullende therapie. Ze  kan dus nooit een behandeling op basis van geneesmiddelen vervangen. Reflexologie werkt verzachtend bij diverse aandoeningen zoals rugpijn, stress, migraine, het premenstrueel syndroom, vermoeidheid en constipatie. Elisabeth Breton somt nog enkele andere toepassingen op: "angstgevoelens verminderen, het pijngevoel en de pijnperceptie verminderen, het zenuw- en hormoonstelsel reguleren, de bloedsomloop en lymfecirculatie activeren, giftige stoffen afvoeren, enz."

Hand- of voetreflexologie: wat is het verschil?

Elisabeth Breton: "De twee types van reflexologie hebben elk hun eigen zorgdoel. Voetreflexologie richt zich meer op het opheffen of verbeteren van functionele stoornissen, handreflexologie op het ontspannen van de zenuwen, spieren en het beendergestel. Handreflexologie wordt trouwens aangeraden aan bejaarden en aan mensen bij wie voetreflexologie niet kan worden toegepast."

Hoe een reflexoloog kiezen?

Om een reflexoloog in uw buurt te vinden, raadpleegt u best de gidsen van de verenigingen voor reflexologie en de gidsen van reflexologen. Elisabeth Breton raadt ook aan om tijdens de sessie op bepaalde punten te letten, bijvoorbeeld op de communicatie: "Vóór de sessie moet de reflexoloog naar de algemene gezondheidstoestand van de patiënt vragen. Het is belangrijk dat hij die kent om te weten welke zones hij wel en niet moet stimuleren."

Initialement publié par Jessica Xavier, schoonheidsjournaliste le 27/05/2016 - 16h36 et mis à jour par Jessica Xavier, schoonheidsjournaliste le 20/04/2017 - 15h22

Op basis van een gesprek met Elisabeth Breton, reflexoloog RNCP en voorzitter van het Franse ‘Syndicat Professionnel des Reflexologues’ http://syndicat-reflexologues.com/

Réflexologie pour tous, dr. Denis Lamboley, Uitgeverij Marabout
Se soigner avec la réflexologie, Anne Dufour, Uitgeverij Leduc S.

Annuaire des praticiens du Syndicat Professionnel des Reflexologues
Annuaire des reflexologues

Bekijk dit artikel
PUBLICITÉ