• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  5 mening
 • Getuigenissen (0)

Thuis, op kantoor, in de auto: wat te denken over airconditioning?

Thuis, op kantoor, in de auto: wat te denken over airconditioning?

Airco is tegenwoordig geen luxe meer.
In particuliere woningen vind je er nog niet zo heel veel, maar bijna alle auto’s hebben tegenwoordig airco en ook op de werkvloer komt airco meer en meer voor.

In welke context is airconditioning echt goed voor de gezondheid?

Airconditioning: globaal gezien een goede zaak

Airco heeft vaak een slechte reputatie.
Airco zou verantwoordelijk zijn voor ziektes, allergieën, een algemeen onbehaaglijk gevoel, enz. Het klopt ook dat wanneer we ingrijpen in de omgevingstemperatuur, elke fout afgestraft dreigt te worden met ademhalingsproblemen.

Toch is airconditioning in eerste instantie goed voor de gezondheid.
Hart- en vaatziekten, beroertes, ademhalingsproblemen of uitdroging komen meer voor als de temperatuur (te) hoog is. Een ruimte die is uitgerust met airconditioning beschermt ons dus.

Moeten we nu, afhankelijk van de context, airconditioning kiezen of niet? En hoe kunnen we er optimaal profijt uit halen?

Eén ding is een feit: elke airconditioning die niet goed onderhouden wordt, wordt een kweekplaats voor bacteriën en schimmels en een opslagplaats voor pollen. En dat is geen bijkomstigheid. De gevolgen kunnen gaan van een simpele verkoudheid die maanden aansleept tot de legionairsziekte, een potentieel dodelijke aandoening. Waar de airconditioning dus ook hangt, het onderhoud is van kapitaal belang. Als u het zelf niet doet, laat het dan doen door professionele en bekwame mensen.

 

Thuis: airconditioning, met mate

Thuis airco installeren is maar zelden echt nodig. We kunnen er per slot van rekening ook maar een paar weken per jaar van genieten.

Er bestaan veel oplossingen om de temperatuur in de woning te doen zakken als het te warm is:

 • Doe de rolluiken naar beneden of de overgordijnen dicht aan de zonnekant.
 • Zet de ramen open als er wat tocht is.
 • Zet als het kan de oven of andere toestellen die warmte afgeven niet op.
 • Een ventilator waar u een met koud water natgemaakte doek voor hangt, kan indien nodig dienstdoen als airconditioning. En het werkt veel beter dan u denkt!

Toch kan een aircotoestel soms zijn nut hebben, bijvoorbeeld als de temperatuur in een van de kamers in huis erg moeilijk te regelen is. Dan kan een klein toestel wel handig zijn.

Artikel gepubliceerd door op 01/07/2014

Bronnen: Ostro, B. et al., Am J Epidemiol. 2010 Nov 1;172(9):1053-61. doi: 10.1093/aje/kwq231. Epub 2010 Sep 9.

Vindt u het artikel interessant?