Thrombosis cerebri

Mise à jour le 26/05/2003 - 00h00
-A +A

PUB

Uitval van een deel van de hersenen door verstopping van een bloedvat door een trombus.
Bij verstopping van een grote hersenslagader zijn de verschijnselen min of meer gelijk aan die van een hersenbloeding. De oorzaak van hersentrombose die het meest voorkomt is slagaderverkalking (atherosclerose), een enkele maal is de oorzaak een ontsteking van de vaatwand of een letsel.

De ziekteverschijnselen of symptomen zijn:
(1) De patiënt is niet of slechts kort bewusteloos. De verschijnselen treden veelal 's nachts op en kunnen of plotseling of zeer geleidelijk ontstaan.
(2) De ademhaling is normaal, het gelaat bleek en de hartactie snel (snelle polsslag).
(3) De patiënt maakt in het algemeen geen bijzonder zieke indruk.
(4) Veelal treedt een halfzijdige verlamming op.

De uitvalsverschijnselen zijn echter minder ernstig dan bij een hersenbloeding. Bij verstopping van de middelste hersenslagader (arteria cerebri media) die, evenals dat bij een hersenbloeding het geval is, het meest wordt getroffen, is een halfzijdige verlamming het gevolg, waarbij de verlammingsverschijnselen van de arm sterker zijn dan die van het been.

De aandoening wordt soms voorafgegaan door voorbijgaande verschijnselen, zoals tijdelijke verlammingen, gevoelsstoornissen en duizeligheid, die erop duiden dat de verminderde zuurstofvoorziening soms niet maar meestentijds toch nog juist voldoende is voor de werking van de hersenen.

Oorspronkelijk gepubliceerd op 01/04/2003 - 00h00 en geüpdatet op 26/05/2003 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Als er verlamming dreigt Geüpdatet op 27/03/2007 - 00h00

Sommigen raken na een ongelukkige valpartij gedeeltelijk of volledig verlamd. Het slachtoffer zit dan met een hele reeks vragen: gaat het om tijdelijke of om blijvende verlamming? En waarom is de prognose zo moeilijk?

Wat is het syndroom van Guillain-Barré? Gepubliceerd op 28/09/2012 - 10h53

Het Guillain-Barré Syndroom (GBS) is een zeldzame ziekte, die vooral gepaard gaat met tintelingen, prikkelingen, spierzwakte en soms zelfs verlamming in de handen en de voeten. We gaan in dit artikel dieper in op deze weinig bekende ziekte.

De ziekte van Alzheimer: huidige behandelingen Gepubliceerd op 01/03/2011 - 11h10

De ziekte van Alzheimer is een chronische neurologische aandoening die de intellectuele functies onherroepelijk aantast. De ziekte van Alzheimer is de vierde doodsoorzaak in de Westerse landen. De ziekte is nog steeds ongeneeslijk. Toch vormt ze een...

Meer artikels