• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  2 mening
 • Getuigenissen (0)

Thigh gap, nieuwe gevaarlijke modetrend bij jongeren

Thigh gap, nieuwe gevaarlijke modetrend bij jongeren

Thigh gap is een nieuw schoonheidsideaal dat graatmagere benen dicteert met ertussen een ‘gap’, een kloof.
Maar het is een onnatuurlijke lichaamsbouw die gepaard gaat met extreme magerte. Dromen van een thigh gap is onrealistisch en een vorm van mentale anorexia.

Eetstoornissen zijn wel "echte"` ziektes en hebben zware gevolgen.

Onrustwekkende vorm van extreme magerheid

Thigh gap betekent een - liefst zo groot mogelijke - kloof tussen de dijen. Het is een modetrend die uit de Verenigde Staten komt overgewaaid en die via Facebook en andere sociale netwerken bij sommige jonge meisjes inslaat. Ze lijden lange frustraties met voeding, leggen zich strenge en beperkende diëten, gerichte lichaamsoefeningen, riten en andere beproevingen op om uiteindelijk een zo groot mogelijke gap te kunnen laten zien. Die etaleren ze dan met foto’s op hun blog om zo bij de club te mogen horen.

De laatste etappe van de wedstrijd is de test met het colablikje: je gaat met de voeten tegen elkaar staan en als je het blikje tussen de dijen stopt, valt het op de grond.

Er hebben zich al groepjes gevormd die in competitie met elkaar gaan. Alles is toegelaten om het doel te bereiken. Er circuleren ronduit absurde tips op internet. Jonge meisjes moedigen elkaar aan en in elke clan worden nieuwe kandidates gerekruteerd.

Thigh gap trekt almaar jongere meisjes aan, nog voor de puberteit

Deze gril treft heel jonge meisjes die pas op de middelbare school zitten. Ze zijn dan 12-13 jaar, een leeftijd waarop hun lichaam net begint te veranderen. Borsten zijn oké, maar de onderkant van het lichaam moet piepjong blijven, zonder ronde vormen dus, zoals bij de beroemde Barbiepop. Dat modebeeld wordt helaas ook verspreid door de topmodellen. Het fenomeen is een manier om zich te identificeren met de mannequins en andere celebrity’s. Elke week zetten de meisjes foto’s van hun thigh gap op het net, naast die van het model dat het nagestreefde doel belichaamt.

Maar thigh gap is ook een manier om sociaal aanvaard te worden, een fenomeen dat door de sociale netwerken nog wordt versterkt.

Deze mode om in de dijzone te vermageren en met spillebenen te kunnen uitpakken, komt ook voort uit het verlangen om het lichaam volledig onder controle te hebben.

Artikel gepubliceerd door op 11/02/2014

Vindt u het artikel interessant?