• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  0 mening
 • Commentaren (0)

Thee versterkt de beenderen

Thee versterkt de beenderenPersonen die veel thee drinken, moeten een skelet van beton hebben. Ze hebben inderdaad een hogere botmineraaldensiteit dan personen die geen thee drinken.

Theedrinkers hebben een sterker skelet

Het is bekend dat bepaalde scheikundige stoffen, zoals cafeïne, fyto-oestrogenen en fluor, een invloed hebben op het botmineraalgehalte. Chinese wetenschappers onderzochten de rol van bepaalde stoffen in thee. Ze voerden een onderzoek uit bij bijna 500 mannen en 540 vrouwen ouder dan 30 jaar van Chinese afkomst. Meer dan de helft dronk sinds minstens 10 jaar regelmatig thee.Hun skelet werd vergeleken met het skelet van personen die geen thee dronken. De botmineraaldensiteit (BMD) werd gemeten niet alleen aan de wervelkolom en de hals van het dijbeen (femur) maar ook aan het hele lichaam.

Op deze foto's ziet u het verschil tussen een normaal bot (links) en een osteoporotisch bot (rechts).

De auteurs stelden vast dat de BMD hoger bleek te zijn bij de mensen die graag thee dronken. De duur van het theeverbruik blijkt daarbij belangrijker te zijn dan de hoeveelheid thee die werd gedronken. De BMD van het hele lichaam was inderdaad het hoogst bij de personen die reeds meer dan 10 jaar thee dronken. Voor de gezondheid van ons beenderstelsel zouden we dus op jonge leeftijd moeten beginnen met thee te drinken en dat ritueel lange tijd volhouden.

Welke bestanddelen van thee verantwoordelijk zijn voor het gunstig effect op het botmineraalgehalte, is niet bekend. Mogelijk betreft het polyfenolen. Vroegere studies hebben aangetoond dat polyfenolen een effect hebben in de preventie van hart- en vaatziekten en kanker.

Bronnen: Wu C.H. et al. Arch. Intern. Med., 162: 1001-6, 2002.

Vindt u het artikel interessant?
 

Meer weten