Thee versterkt de beenderen

Gepubliceerd op 01/07/2002 - 00h00
-A +A

Personen die veel thee drinken, moeten een skelet van beton hebben. Ze hebben inderdaad een hogere botmineraaldensiteit dan personen die geen thee drinken.

PUB

Theedrinkers hebben een sterker skelet

Het is bekend dat bepaalde scheikundige stoffen, zoals cafeïne, fyto-oestrogenen en fluor, een invloed hebben op het botmineraalgehalte. Chinese wetenschappers onderzochten de rol van bepaalde stoffen in thee. Ze voerden een onderzoek uit bij bijna 500 mannen en 540 vrouwen ouder dan 30 jaar van Chinese afkomst. Meer dan de helft dronk sinds minstens 10 jaar regelmatig thee.Hun skelet werd vergeleken met het skelet van personen die geen thee dronken. De botmineraaldensiteit (BMD) werd gemeten niet alleen aan de wervelkolom en de hals van het dijbeen (femur) maar ook aan het hele lichaam.

Op deze foto's ziet u het verschil tussen een normaal bot (links) en een osteoporotisch bot (rechts).

De auteurs stelden vast dat de BMD hoger bleek te zijn bij de mensen die graag thee dronken. De duur van het theeverbruik blijkt daarbij belangrijker te zijn dan de hoeveelheid thee die werd gedronken. De BMD van het hele lichaam was inderdaad het hoogst bij de personen die reeds meer dan 10 jaar thee dronken. Voor de gezondheid van ons beenderstelsel zouden we dus op jonge leeftijd moeten beginnen met thee te drinken en dat ritueel lange tijd volhouden.

Welke bestanddelen van thee verantwoordelijk zijn voor het gunstig effect op het botmineraalgehalte, is niet bekend. Mogelijk betreft het polyfenolen. Vroegere studies hebben aangetoond dat polyfenolen een effect hebben in de preventie van hart- en vaatziekten en kanker.
Gepubliceerd op 01/07/2002 - 00h00 Wu C.H. et al. Arch. Intern. Med., 162: 1001-6, 2002.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Thee drinken helpt tegen cariës Gepubliceerd op 20/01/2014 - 12h05

We kennen thee al 4.000 jaar: zwarte, groene, gerookt of semi-gefermenteerde thee... Het is de drank die wereldwijd het meest wordt gedronken met tal van geneeskrachtige eigenschappen. Thee helpt meer bepaald bij het voorkomen van cariës, een eigensc...

Thee tegen een infarct Geüpdatet op 13/05/2002 - 00h00

Thee gaat het verouderen tegen, heeft een gunstig effect op bepaalde tumoren en zou ook doeltreffend zijn in de preventie van hart- en vaatziekten. Thee vermindert het risico op dodelijk infarct met 70%, vooral bij vrouwen. Waarop wacht u nog om een...

Meer artikels