Thee: een gezonde drank ...

Gepubliceerd door Nicolas Rousseau, diëtist en voedingsdeskundige op 01/04/2003 - 00h00
-A +A

Thee bezit heel wat weldaden: hij bevat veel antioxidanten, is vochtafdrijvend en hydraterend, ... Je moet er echter meer dan één kopje per dag van drinken als je echt voordeel wilt halen uit dit plantaardige elixir...

Alle theesoorten, of het nu om zwarte of groene thee gaat, zijn afkomstig van dezelfde plant: het blad van de theestruik of "Camellia sinensis". Eigenlijk wordt het soort thee bepaald tijdens één van de productiefasen, de gisting. Zo wordt zwarte thee, die vooral gedronken wordt in Azië, verkregen na ongeveer 4 uur, terwijl de gistingduur van groene thee heel kort is.

Sterker en ... ontspannender dan koffie!

In tegenstelling tot wat velen denken, zijn theïne en cafeïne eigenlijk eenzelfde molecule die in beide dranken in verschillende hoeveelheden aanwezig is. Een kopje koffie bevat gemiddeld ongeveer 2 keer meer cafeïne dan thee. Vandaar dat u 's avonds beter een lichte kruidenthee kunt drinken voor het slapengaan. Tijdens de examenperiode of als u erdoor zit, is het beter om een kopje thee te nuttigen dan om een thermosfles koffie te legen. Thee zou meer verkwikken voor eenzelfde cafeïnegehalte. De sensoriële eigenschappen en het aroma van thee zouden daarbij een rol spelen. Thee doet ook de huidvaten meer uitzetten (vasodilaterend effect) en heeft een ontspannend effect op de haarvaatjes dat te danken is aan de flavonoïden (krachtige antioxidanten) die hij bevat.

Thee: goed voor het hart

Elk kopje thee (180 ml, intrektijd: 2 minuten) biedt het equivalent van 175 mg flavonoïden. Deze uitzonderlijke rijkdom zou kunnen verklaren waarom thee beschermt tegen hart- en vaatziekten, zoals tal van studies bewijzen. In Nederland, de grootste Europese theeverbruiker na Groot-Brittannië, zijn onderzoeken uitgevoerd op grote groepen proefpersonen waaruit blijkt dat thee drinken (minstens 2 kopjes per dag…) de kans op hart- en vaatziekten met 40 tot 60 % vermindert. Vandaag gaat men er steeds meer van uit dat de "hartbeschermende" werking van thee trombosen helpt te voorkomen.

Gepubliceerd door Nicolas Rousseau, diëtist en voedingsdeskundige op 01/04/2003 - 00h00 Dossier Thee en Gezondheid, Centrum voor Wetenschappelijke Informatie Lipton, Unilever Bestfoods België, Brussel. Thé et Santé. Cah Nutr Diét, 2000, 35, 1S1-1S80 Wu C-H et coll. Arch Int Med 2002; 162:1001-1006 Geleijnse JM et al Am J Clin Nutr 2002; 75: 880-6
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Kent u alle voordelen van koffie? Geüpdatet op 04/05/2009 - 00h00

Koffie, de cafeïnerijke drank, heeft heel wat eigenschappen. Sterke koffie of koffie verkeerd, koffie met suiker, met melk, met room, bij het ontbijt, na de maaltijd of cafeïnevrij: koffie wordt op elk ogenblik van de dag gedronken. Maar kent u ook a...

Koffie en cafeïne: goed of slecht? Gepubliceerd op 25/08/2016 - 10h09

De lijst van de wetenschappelijk bewezen of vermeende voor- en nadelen van koffie en cafeïne is bijzonder lang. Honderden studies zijn verschenen, waarvan de resultaten elkaar soms tegenspreken.

Groene en zwarte thee: prima voor de eierstokken Gepubliceerd op 20/01/2016 - 10h15

De Zweedse onderzoekers blijven ons verbazen met de resultaten van hun follow-upstudies waarin ze duizenden personen volgen gedurende verschillende jaren. Hun laatste ontdekking: groene of zwarte thee beschermt zeer doeltreffend tegen eierstokkanker.

Bestaat koffieverslaving echt? Gepubliceerd op 17/10/2014 - 16h53

Kan iemand verslaafd zijn aan cafeïne zoals aan een drug? Sommige koffieadepten zijn daar rotsvast van overtuigd. Deze alkaloïde heeft inderdaad een stimulerend effect op het lichaam, maar van echte verslaving kan toch niet gesproken worden. U kunt d...

Meer artikels