• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  0 mening
 • Commentaren (0)

Teveel koffie in de zwangerschap verhoogt kans op doodgeboren kind

Teveel koffie in de zwangerschap verhoogt kans op doodgeboren kindKoffieliefhebbers die zwanger worden beperken de consumptie van hun bakje troost beter tot 4 koppen per dag. Dat blijkt uit een Deens onderzoek bij 18.478 zwangere vrouwen.

Meer doodgeboren aapjes door cafeïne

Cafeïne komt voor in koffie, thee, chocolademelk en cola. Het is gekend dat de inname van cafeïne door zwangere vrouwen de kans op een spontane miskraam verhoogt en ook aanleiding geeft tot een laag geboortegewicht van het kindje. Hoge dosissen cafeïne toegediend aan drachtige apen verhoogt het risico van een doodgeboren vrucht bij deze dieren. Een Deens onderzoeksteam onderzocht of cafeïne dezelfde risico's inhoudt voor het ongeboren kind.

De onderzoeksmethode

De onderzoekers gingen de koffieconsumptie na bij 18.478 vrouwen in de zestiende zwangerschapsweek en ordenden die in vier categorieën: 0, 1-3, 4-7 en 8 of meer kopjes per dag. Daarnaast noteerden ze het aantal doodgeboren kinderen en het aantal kinderen dat overleed in het eerste levensjaar. Het viel hen op dat vrouwen die veel koffie dronken vaker rookten en meer alcohol dronken. Ze waren ook ouder, frequenter alleenstaand, hadden meestal meerdere kinderen en liepen minder jaren school dan de andere vrouwen.

Artikel gepubliceerd door op 15/04/2003

Bronnen: Wisborg K et al. Maternal consumption of coffee during pregnancy and stillbirth and infant death in first year of life: prospective study. British Medical Journal 2003;326:420-422.

Vindt u het artikel interessant?