• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  3 mening
 • Commentaren (0)

Test uw gehoor via internet

Test uw gehoor via internet

Als iemand minder goed hoort, is de eerste stap vaak erkennen dát hij minder goed hoort dan de mensen om hem heen. Er bestaan tests op het internet om ons daarbij te helpen. Ze kunnen geen diagnose vervangen, maar het voordeel is wel dat ze ons bewust maken van het gehoorverlies...

Eerste stap: erkennen dat uw gehoor achteruitgaat

Gehoorstoornissen kunnen flagrant zijn, bijvoorbeeld na een ongeluk. Maar meestal gaat het gehoor onmerkbaar achteruit. Het proces gaat geleidelijk aan en begint met de zogeheten presbyacousie, het ouderdomsgebonden gehoorverlies. Iedereen krijgt er vanaf zijn zestigste mee te maken. Het probleem is net om dat verslechterde gehoor te (h)erkennen, om er ons bewust van te worden.
Want het zijn niet altijd de anderen die slecht articuleren. En de achtergrondruis is ook niet altijd zo storend als we denken. Als we problemen hebben met horen, kunnen we het beter toegeven in plaats van op zoek te gaan naar niet ter zake doende verklaringen en oorzaken.

Opsporing van gehoorverlies

Artsen kunnen kleine signalen herkennen: iemand die vraagt om namen en getallen te herhalen, een echtgenoot die klaagt over zijn partner die slecht hoort, enz.
Dan stellen ze de juiste vragen: "Hebt u moeite om het gesprek te volgen tijdens de maaltijd met het hele gezin of hebt u last van het achtergrondlawaai in de supermarkt?", "Stoort het lawaai u?", "Verstaat u de nieuwslezer op de televisie, maar niet de dialogen in de films?"
En dan grijpen ze naar een klassieke list: praten en tegelijk liplezen verhinderen door de hand voor de mond te houden of tijdens het praten voorover te buigen.

Bijgewerkt door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 24/02/2016
Origineel artikel geschreven door op 21/12/2009

Bronnen: Le Quotidien du Médecin, special, 20 november 2009.

Dit artikel maakt deel uit van het dossier Gehoor: onze leeftijd, onze oren en wij

Vindt u het artikel interessant?