Test uw gehoor via internet

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 24/02/2016 - 12h22
-A +A

Als iemand minder goed hoort, is de eerste stap vaak erkennen dát hij minder goed hoort dan de mensen om hem heen. Er bestaan tests op het internet om ons daarbij te helpen. Ze kunnen geen diagnose vervangen, maar het voordeel is wel dat ze ons bewust maken van het gehoorverlies...

Eerste stap: erkennen dat uw gehoor achteruitgaat

Gehoorstoornissen kunnen flagrant zijn, bijvoorbeeld na een ongeluk. Maar meestal gaat het gehoor onmerkbaar achteruit. Het proces gaat geleidelijk aan en begint met de zogeheten presbyacousie, het ouderdomsgebonden gehoorverlies. Iedereen krijgt er vanaf zijn zestigste mee te maken. Het probleem is net om dat verslechterde gehoor te (h)erkennen, om er ons bewust van te worden.
Want het zijn niet altijd de anderen die slecht articuleren. En de achtergrondruis is ook niet altijd zo storend als we denken. Als we problemen hebben met horen, kunnen we het beter toegeven in plaats van op zoek te gaan naar niet ter zake doende verklaringen en oorzaken.

Opsporing van gehoorverlies

Artsen kunnen kleine signalen herkennen: iemand die vraagt om namen en getallen te herhalen, een echtgenoot die klaagt over zijn partner die slecht hoort, enz.
Dan stellen ze de juiste vragen: "Hebt u moeite om het gesprek te volgen tijdens de maaltijd met het hele gezin of hebt u last van het achtergrondlawaai in de supermarkt?", "Stoort het lawaai u?", "Verstaat u de nieuwslezer op de televisie, maar niet de dialogen in de films?"
En dan grijpen ze naar een klassieke list: praten en tegelijk liplezen verhinderen door de hand voor de mond te houden of tijdens het praten voorover te buigen.

Oorspronkelijk gepubliceerd op 21/12/2009 - 00h00 en geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 24/02/2016 - 12h22

Le Quotidien du Médecin, special, 20 november 2009.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Doofheid bij honden en katten Geüpdatet op 13/02/2007 - 00h00

Hebt u de indruk dat uw hond of kat niet meer reageert als u roept of verrast is als u hem vastneemt zonder dat hij u heeft zien komen? Misschien moet u dan eens zijn gehoor laten nakijken.

Het gehoor: een verwaarloosd zintuig Geüpdatet op 20/03/2007 - 00h00

Ons gehoorzintuig is net zo belangrijk als ons gezichtsvermogen. Weinig Belgen laten nochtans hun gehoor controleren en heel weinig mensen dragen een hoorapparaat. Komt dat door een gebrek aan informatie? Bij wie moet je ervoor terecht? Hoe verlopen...

Slechthorendheid: wees één en al oor! Geüpdatet op 24/05/2005 - 00h00

U hebt de indruk dat de klank van uw tv of uw radio ontregeld is? U moet de mensen vaak vragen om hun woorden te herhalen? Dan hebt u misschien gehoorverlies en moet op consult bij een KNO-arts.

Meer artikels