• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  1 mening
 • Commentaren (0)

Terug naar school, de beste periode om allergie te behandelen

Terug naar school, de beste periode om allergie te behandelen

Allergieën komen alsmaar vaker voor, vooral bij kinderen. Om verergering van de allergie na verloop van tijd te voorkomen en de evolutie tot een irreversibele aandoening te vermijden, raden allergologen een desensibilisatiekuur aan.

De frequentie neemt alsmaar toe

Volgens huidige statistieken blijkt dat 20% van de Europese bevolking aan allergie lijdt.

Dat percentage is dus de laatste 15 jaar verdubbeld. Bovendien komt allergie alsmaar meer voor bij kinderen.Maar de ouders moeten weten dat bijv. 50% van de baby's die allergisch zijn voor eieren, allergisch wordt voor de huisstofmijten. Zonder aangepaste behandeling loopt meer dan de helft het risico astma te krijgen.

Daarom is het zo belangrijk vroeg een desensibiliserende behandeling in te stellen om te voorkomen dat de allergie dermate verergert dat ze irreversibel wordt.

Desensibilisatie: principe

Als het oorzakelijke allergeen geïdentificeerd is, kan een desensibilisatiekuur in overweging worden genomen. Het principe is als volgt: over een periode van 3 tot 5 jaar worden stijgende doses van het allergeen geïnjecteerd om de tolerantie van het lichaam te verhogen en de patiënt minder gevoelig te maken voor de betrokken stof(fen). Een desensibilisatiekuur kan worden gestart vanaf de leeftijd van 5 of 6 jaar en heeft een doeltreffendheid van 75%.

De maand september, als de kinderen terug naar school gaan, is de beste periode om een desensibilisatiekuur te starten in geval van pollenallergie opdat de kinderen reeds de volgende lente gedeeltelijk beschermd zouden zijn.

Bijgewerkt door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 09/09/2014
Origineel artikel geschreven door op 15/10/2001

Dit artikel maakt deel uit van het dossier Terug naar school, allergieën en desensibilisatie

Vindt u het artikel interessant?