Tendovaginitis

Mise à jour le 26/05/2003 - 00h00
-A +A

Ontsteking van de beschermende bindweefselschede om een pees.

PUB

Ontstaat meestal door overbelasting, dat wil zeggen door te zwaar en langdurig gebruik, en is dan een beroepsziekte. Kan echter ook plotseling optreden na een verwonding.

Tendovaginitis nodosa
Peesschedeontsteking; in het distale deel van de handpalm ontstaat in de buigpees van duim of vingers een knobbel, gepaard gaande met een verdikt en vernauwd tussengedeelte waardoor de vinger na sterke buiging hokt en met een schokje of alleen passief gestrekt kan worden. De pees is gezwollen. Soms is een operatieve ingreep nodig om de aandoening te herstellen.

Tendovaginitis stenosans
Peesschedeontsteking; verdikte peesschede van de korte duimstrekker (musculus extensor pollicis brevis) en de lange duimafvoerder (musculus abductor pollicis longus). De belangrijkste symptomen zijn:
- lokale pijn;
- toenemende pijn bij bewegen;
- bewegingsbeperking van de duim;
- zwelling.

De behandeling bestaat uit het klieven van de peesscheden.

Oorspronkelijk gepubliceerd op 01/04/2003 - 00h00 en geüpdatet op 26/05/2003 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Leven met chronische pijn Gepubliceerd op 20/11/2012 - 08h58

Pijn hebben is minder erg als we weten dat de pijn overgaat. Maar als de pijn aanhoudt, wordt het een echte lijdensweg en worden we erdoor getekend. En toch moeten we doorgaan en ermee leren leven. Hoe kunnen we dat doen?

Zenuwpijn: geen pijn als een andere! Gepubliceerd op 02/11/2016 - 12h37

Niet alle pijn lijkt op elkaar. Zenuwpijn of neuropathische pijn – dat is pijn als gevolg van de beschadiging van een zenuw - berokkent 5% van de bevolking dagelijks hinder. In tegenstelling tot andere pijnklachten wordt dit type pijn niet met de tra...

Kanker: de pijn is zinloos! Gepubliceerd op 16/11/2012 - 14h22

We moeten realistisch zijn: kanker is een frequente oorzaak van chronische pijn , net zoals lendepijn, migraine of artrose. Toch moet ze niet als een voldongen feit worden aanvaard. In de wetenschap dat er doeltreffende behandelingen bestaan, moet me...

Meer artikels