• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  11 mening
 • Getuigenissen (0)

Tendinitis: wat zijn de oorzaken en hoe raakt u ervan af?

Tendinitis: wat zijn de oorzaken en hoe raakt u ervan af?

Tendinitis of peesontsteking begint met lichte spierpijn. Geleidelijk aan wordt die pijn heviger en ook hinderlijk. Met enkele eenvoudige maatregelen om uw pezen te beschermen tijdens uw activiteiten op het werk en in uw vrije tijd kunt u de kwaal nochtans voorkomen. Zo vermijdt u dat u gedwongen rust moet nemen. 

Tendinitis is een ontsteking in een pees?

Tendinitis is een spier-bot ontstekingPezen bestaan uit elastische vezelachtige structuren die de spier verbinden met het bot. De kwaal komt vaak voor bij actieve mensen, en niet alleen bij beroeps- of zondagssporters. Ook  op het werk is tendinitis een vaak voorkomende kwaal. Veel beroepen vereisen namelijk repetitieve handelingen die pijnklachten geven. De pols, de elleboog, de schouder, de knie en de Achillespees zijn de belangrijkste getroffen zones.

Niets is zo erg voor iemand die actief is als te moeten stilzitten om een tendinitis te laten genezen. Deze kwaal is nochtans perfect te voorkomen. Als u goede gewoontes aankweekt, kunt u vermijden dat uw pezen overbelast worden. Tendinitis ontstaat als u een te belastende inspanning doet (te intens of te vaak) en die u ook voortzet hoewel uw lichaam aangeeft dat het aan zijn grens zit. Bent u een doe-het-zelver, gaat u vaak joggen of hebt u een zittend beroep? Neem dan eens de tijd om stil te staan bij uw bewegingen, uw houding en het gebruikte materiaal.

Ook als u regelmatig een sportieve activiteit beoefent, moet u voor- en achteraf altijd stretchoefeningen doen om tendinitis te voorkomen. Voor de inspanning warmt u ermee uw spieren op, na de inspanning ontspant u ze zo. Gaat u na een lange periode van inactiviteit weer aan het sporten?  Drijf de duur en de intensiteit van de sportsessie dan geleidelijk aan op. En mijd vooral te grote schoenen of een te laag fietsstuur! Onaangepast materiaal is vaak de oorzaak van blessures.

Tendinitis komt vaak voor op het werk

In sommige beroepen worden altijd dezelfde spieren belast. Een buitenschilder kan schouder- of nekklachten krijgen, een kassierster kan last krijgen aan haar polsen, een tuinier aan zijn knieën, enz. Spot niet met uw collega als die werkongeschikt is door de muis van zijn pc. Het kan ook u overkomen. Regelmatig een pauze inlassen, afwisseling in de houding en geschikt materiaal helpen tendinitis op het werk voorkomen. Praat erover met de arbeidsarts.

Bent u van plan om het gelijkvloers te schilderen? Uw pols en schouders zullen het enkele dagen zwaar te verduren krijgen. Gebruik een telescopische houder. U zult sneller vooruitgaan en uw pezen zullen minder belast worden. Als u verhuist, wissel dan eens van rol met iemand anders. Zo vermijdt u dat niet altijd dezelfde persoon de dozen uit de vrachtwagen haalt of de meubels de trap op moet dragen. Houd uw rug altijd goed recht en verdeel de last over uw hele lichaam.

Bijgewerkt door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 16/03/2016
Origineel artikel geschreven door op 16/10/2012

Vindt u het artikel interessant?
 

Meer weten

Cerveau, Nerf, Mémoire, Psychisme, Sommeil Oeil, Bouche, Dent, Nez, Gorge, Oreille, Cheveux Coeur, Sein, Poumon, Circulation sanguine Estomac, Intestin, Foie Sexe, Rein, Système urinaire Os, Articulation, Muscle Peau, Ongle Gids Ziekten en aandoeningen Ziekten en aandoeningen
Medische encyclopedie
Vragen en antwoorden