• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  1 mening
 • Getuigenissen (0)

Teixobactin: vier vragen over het 'nieuwe antibioticum'

Teixobactin: vier vragen over het 'nieuwe antibioticum'

Er is een nieuw antibioticum dat doeltreffend is tegen bacteriën die resistent zijn tegen andere behandelingen. Voor onderzoekers is dit alvast een hele opluchting.

Een kennismaking met teixobactin in vier punten.

 

Waar komt de nieuwe stof vandaan?

Uit de grond! De meeste antibiotica worden trouwens daar ontdekt. Het gamma aan antibiotica is enorm groot. Ze vormen de basis van de 'verdedigingsstoffen' die meestal worden afgescheiden door zwammen, maar soms ook door bacteriën die door microbiologen worden ontdekt en die daarna door de farmaceutische bedrijven worden geproduceerd, aangepast en/of synthetisch nagemaakt om er echte geneesmiddelen van te maken. Het team dat het nieuwe antibioticum heeft ontdekt, is een multidisciplinair consortium met onder meer onderzoekers van een bedrijf uit Boston, maar ook meerdere - hoofdzakelijk Europese - overheidsinstellingen.

Waarom heeft iedereen de mond vol van teixobactin?

Het is een belangrijke ontdekking, want de laatste jaren zijn er op het gebied van de antibiotica maar weinig ontdekkingen gedaan. Maar wat de specialisten in dit domein vooral euforisch stemt, is de methode waarmee dit is bereikt. De meeste organismen in de natuur (90% volgens Forbes) kunnen namelijk niet worden gekweekt in het laboratorium. Alle antibiotica die op dit moment op de markt zijn, komen dus uit organismen die wel in cultuur kunnen gekweekt worden. Het team van Boston heeft nu een  techniek ontwikkeld om bacteriën te exploiteren – samen met de stoffen die ze afscheiden – zonder ze uit hun natuurlijke milieu te halen. Daarmee is dus niet alleen een nieuwe klasse antibiotica ontdekt, maar ook een nieuwe methode om ze te vinden. En dat is veelbelovend voor de toekomst.

Artikel gepubliceerd door op 27/01/2015

Bronnen: Dr. Paul Tulkens, professor emeritus aan de faculteit voor geneeskunde en farmacie van de katholieke universiteit van Louvain.

Vindt u het artikel interessant?
 

Meer weten