Tegen overgewicht: raadgevingen en tips om meer groenten te eten

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 12/07/2016 - 13h09
-A +A

Iedereen weet dat het niet vanzelfsprekend is om kinderen groenten te laten eten. Zou het kunnen liggen aan het feit dat hun ouders ook onvoldoende groenten eten? Als u ook moeite hebt om dagelijks vijf porties fruit en groenten te eten, kunt u deze raadgevingen misschien opvolgen...

Probleem 1: groenten zijn moeilijk klaar te maken

We laten ons soms afschrikken door de bereiding van groenten. Die bereiding vergt tijd en energie, en bovendien is het resultaat niet altijd wat we ervan verwachten... Hier zijn alvast enkele raadgevingen:

  • Kook uw verse groenten vooraf. Schil ze, snij ze in stukjes en laat ze vijf minuten in kokend water blancheren. Doe dat wanneer u er de tijd voor hebt. Laat ze vervolgens afkoelen onder een straaltje koud water en zet ze daarna in de koelkast of in de diepvries. Zo kunt u ze langer bewaren. Wanneer u 's avonds na uw werk thuiskomt, hebt u slechts enkele minuten nodig om de bereiding af te werken.
  • Investeer in goed keukengerei. Een goede groenteschiller en een goed geslepen mes zullen u helpen om kostbare tijd te besparen tijdens de bereiding van de maaltijd. Dat is zeker het geval als u een wokgerecht klaarmaakt: zo'n Aziatisch gerecht met veel groenten heeft veel smaak, is in een oogwenk klaar... maar eerst moeten de groenten zeer fijn gesneden worden.
  • Leer de groenten kennen die u niet moet snijden of schillen. Courgettes zijn heerlijk met schil, erwten en spinazie moeten vóór het koken enkel met water afgespoeld worden, broccoli en bloemkool kunt u met de hand in stukken doen, enz.

Probleem 2: groenten blijven niet lang goed

Koop verse groenten: dat verhoogt meestal de motivatie om er iets van te maken. Ze een week later verlept onder in uw koelkast terugvinden, is echter heel wat minder verheugend! Enkele oplossingen:

  • Wees niet bang om groenten klaar te maken die al enkele dagen oud zijn. Ook al hebben ze misschien wat van hun stevigheid verloren, u kunt ze normaal gezien nog gebruiken in een soep, quiche of ragout.
  • Maak ook gebruik van diepvriesgroenten, waarvoor u zich alvast geen zorgen moet maken wat de bewaring betreft...
  • Supermarkten bieden tegenwoordig groenten of slaatjes aan in kleine hoeveelheden en in zakjes. Deze oplossing is niet ideaal wat de prijs en het milieu betreft, maar is nog altijd beter voor uw gezondheid dan een maaltijd die arm is aan vezels en vitaminen.

Oorspronkelijk gepubliceerd op 18/01/2010 - 00h00 en geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 12/07/2016 - 13h09

Dr. Walter C. Willett en Mollie Katzen: "Boire, manger et perdre du poids" (Drinken, eten en gewicht verliezen), Editions de l'homme

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Versheid van voedingswaren: hoe moet u ze bewaren… Geüpdatet op 21/08/2015 - 12h23

…en voedselvergiftigingen voorkomen? U weet het vast wel: alle bacteriën houden van warmte. In een warme omgeving gaan zich ze massaal vermeerderen en maken ze u ziek. Bewaar uw voedingswaren dus zo dat ze supervers blijven. We zetten de basisregels...

Van soep word je niét dik! Geüpdatet op 28/12/2004 - 00h00

Een kom soep drinken: het is makkelijk, prettig én gezond. Van 8 tot 15 januari 2005 staat soep in de schijnwerpers, tijdens de derde editie van de â€oeWeek van de Soep”. Meteen een goede gelegenheid om te weldaden te benadrukken van een product da...

Meer artikels