Tegen de honger: vezels en proteïnen

Geüpdatet door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 13/10/2014 - 14h54
-A +A

Het probleem met diëten is dat men er ook moet in slagen om zijn honger te stillen.

Als dat het geval is, zal het ook gemakkelijker zijn om die "ontzettende zin in iets lekkers" te beheersen.

Om aan het einde van een maaltijd een verzadigd gevoel te hebben, kunnen wij beroep doen op twee voedingsstoffen: vezels en proteïnen of eiwitten.

De kunst bestaat erin ze op de juiste manier op ons bord te krijgen.

PUB

Honger, genot aan tafel en zich verzadigd voelen

Honger en genot zijn tegenwoordig onverbrekelijk met elkaar verbonden.
Zij worden nochtans gecontroleerd door complexe en verschillende mechanismen. Men kan inderdaad eten zonder er plezier aan te beleven en anderzijds genieten van een maaltijd hoewel men geen honger had.
Wanneer men een verzadigd gevoel heeft, zou het gemakkelijker moeten zijn om zijn hongergevoel te beheersen.

Met andere woorden, als men geen honger heeft, heeft men ook geen zin om iets uit de kast te halen.

Twee voedingsstoffen kunnen helpen om sneller een verzadigd gevoel te hebben: vezels en proteïnen.
Door ze oordeelkundig in elke maaltijd te integreren, wordt de plotse drang om tussendoor iets te eten vermeden.

Proteïnen, het beste voor een verzadigd gevoel

Proteïnen hebben een directe impact op het verzadigingsgevoel. Om deze reden krijgen ze een vooraanstaande rol in de eiwitrijke diëten.
Zij zijn ook betrokken bij onze energetische stofwisseling en zorgen voor een verlaging van de vetmassa.

Opgelet, proteïnen komen niet uitsluitend voor in vlees, vis of eieren. Sommige gewassen (granen en peulvruchten) zijn eveneens bronnen van vegetale proteïnen.

Niet alle proteïnen zorgen echter voor eenzelfde verzadigingsgevoel. De nuttigste zijn de dierlijke proteïnen, maar zij zijn ook een bron van vetten.
Het is dus de kunst om beide soorten op een evenwichtige manier aan te wenden.

Initialement publié par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 11/09/2007 - 00h00 et mis à jour par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 13/10/2014 - 14h54

10de Europese Voedingscongres (Congrès européen de nutrition), mededeling van John Blundell, 10-13 juli 2007.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Welke melk moeten we kiezen? Geüpdatet op 20/04/2009 - 00h00

In de winkel is de melkafdeling aanzienlijk uitgebreid. Vroeger moesten we gewoon kiezen tussen volle, halfvolle en magere melk. Nu is er ook melk verrijkt met vitaminen, mineralen, proteïnen, vezels..., lactosearme melk en zelfs plantaardige melk, z...

Wat is een evenwichtig dieet? Geüpdatet op 04/05/2009 - 00h00

Voor wie gewicht wil verliezen, bestaan er geen geheimen: men moet een onevenwichtig dieet volgen, waarbij men minder calorieën aanvoert dan verbruikt. Het is pas daarna dat men een evenwichtig dieet moet volgen om op het beoogde gewicht te blijven e...

Hypocalorisch dieet of proteïnedieet? Geüpdatet op 06/04/2009 - 00h00

Een vrouw die gewicht wil verliezen, beschikt tegenwoordig over heel wat verschillende strategieën. Twee van die strategieën worden gewoonlijk beschouwd als 'verstandige' diëten: het hypocalorisch dieet en het proteïnedieet. Een stand van zaken samen...

Meer artikels