• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  51 mening
 • Tips (0)

Tegen cholesterol: tomaten of medicatie?

Tegen cholesterol: tomaten of medicatie?

Zou het kunnen dat het lycopeen dat we in tomaten aantreffen even goede resultaten behaalt als geneesmiddelen om het gehalte slechte cholesterol te verlagen?

Dat is althans wat een Australisch onderzoek aantoont. Goed nieuws dus voor de liefhebbers van verse tomaten, maar u kunt hetzelfde resultaat ook bereiken met tomatenpuree, tomatensaus of andere groenten en vruchten die rijk zijn aan lycopeen…

Het lycopeen uit tomaten scoort even goed als geneesmiddelen tegen cholesterol

Volgens deze Australische studie, die betrekking had op 700 personen, is het lycopeen dat we in tomaten aantreffen even doeltreffend als cholesterolverlagende geneesmiddelen, zoals de middelen die behoren tot de groep van de statines. Zowel lycopeen  als statines verlagen het gehalte slechte cholesterol met ongeveer 10%.

Dit is uitstekend nieuws voor de mensen die de voorkeur geven aan natuurlijke middelen en die het op deze manier zonder cholesterolverlagende geneesmiddelen kunnen doen.

 

Hoeveel tomaten moet u eten om een cholesterolverlagend effect te bereiken?

Voor een verlaging van ongeveer 10% van het gehalte slechte cholesterol, moet u tot 25 mg lycopeen per dag gebruiken. Deze hoeveelheid bereikt u met 50 g tomatenpasta, 100 ml tomatenpuree (bijvoorbeeld gebruikt in een soep of in een pasta- of pizzasaus) of door 300 ml tomatensap te drinken.

Het is dus te doen, maar u wordt het misschien snel moe. U kunt bijgevolg andere voedingsmiddelen gebruiken die eveneens lycopeen bevatten. Laten we er terloops aan herinneren dat lycopeen deel uitmaakt van de groep van de carotenoïden, pigmenten met een antioxidante werking, die heel wat vruchten en groenten een geeloranje kleur bezorgen. Watermeloen, pompelmoes, papaja en guave zijn het rijkst aan lycopeen.

Om uw dagelijkse hoeveelheid te bereiken, kunt u ten slotte ook een beroep doen op voedingssupplementen op basis van natuurlijk lycopeen.

 

Bijgewerkt door gezondheidsjournaliste, Isabelle Eustache op 11/07/2014
Origineel artikel geschreven door op 14/06/2011

Bronnen: Ried K. et coll., Maturitas, 2011 Apr;68(4):299-310. Epub 2010 Dec 15.

Dit artikel maakt deel uit van het dossier Verminder deze zomer uw cholesterol!

Vindt u het artikel interessant?
 

Meer weten

Cerveau, Nerf, Mémoire, Psychisme, Sommeil Oeil, Bouche, Dent, Nez, Gorge, Oreille, Cheveux Coeur, Sein, Poumon, Circulation sanguine Estomac, Intestin, Foie Sexe, Rein, Système urinaire Os, Articulation, Muscle Peau, Ongle Gids Ziekten en aandoeningen Ziekten en aandoeningen
Medische encyclopedie
Vragen en antwoorden