Tegen 2015 een vaccin tegen knokkelkoorts?

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 15/09/2014 - 17h11
-A +A

Het eerste vaccin tegen knokkelkoorts maakt zijn beloftes waar. Het middel zou in 2015 op de markt komen.

PUB

Vaccin tegen knokkelkoorts: een eerste grote doorbraak

De eerste tests werden in Azië uitgevoerd en gaven uitstekende resultaten. Een tweede studie werd uitgevoerd in Latijns-Amerika bij 20.000 kinderen. Daarin kon worden aangetoond dat het vaccin in 60 % van de gevallen werkte en het aantal ziekenhuisopnames als gevolg van een infectie met 80 % daalde.

Nu kunnen de klinische tests van fase III beginnen. Dat wekt de hoop dat er tegen volgend jaar een vaccin beschikbaar is tegen knokkelkoorts.

Wereldwijd krijgen miljoenen mensen met knokkelkoorts te maken

Het zou het eerste doeltreffende vaccin zijn tegen de vier serotypes van het virus dat knokkelkoorts veroorzaakt (DEN-1, DEN-2, DEN-3, DEN-4). Ter herinnering: het knokkelkoortsvirus wordt overgedragen door beten van muggen van het aedes-type die besmet zijn met een van deze vier serotypes. De ziekte manifesteert zich door griepachtige symptomen of bloedingen die heel ernstig kunnen zijn.

Wereldwijd worden vele miljoenen mensen er het slachtoffer van, vooral dan in Azië en Latijns-Amerika. Elk jaar raken 500.000 mensen besmet. Een heel groot deel ervan zijn kinderen.

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 15/09/2014 - 17h11

Ministère de la Santé, perscommuniqué 5 september 2014.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Een nieuw vaccin tegen urineweginfecties Geüpdatet op 23/09/2003 - 00h00

Deze idee wint steeds meer veld, als we de onderzoeksresultaten mogen geloven van een Amerikaans team. Dat ontdekte onlangs een middel om het vaginale slijmvlies immuun te maken voor urineweginfecties.

Serene reis Geüpdatet op 30/07/2002 - 00h00

Als u een verre reis wil ondernemen, moet u eerst uw arts raadplegen! U moet misschien worden ingeënt (of gevaccineerd): u moet de verplichte inentingen hebben gekregen en soms moet u meerdere dagen vóór het vertrek nog extra vaccins krijgen.

Hondsdolheid duikt op bij Parijs Geüpdatet op 22/04/2008 - 00h00

In februari dook het dodelijke hondsdolheid op in de buurt van Parijs. Ruim honderd personen kregen een vaccin toegediend. Reden genoeg voor de federale overheidsdienst (FOD) Volksgezondheid om de regels rond reizen met dieren in herinnering te breng...

Meer artikels