• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  3 mening
 • Commentaren (0)

Teennagels : hoe schimmels vermijden?

Teennagels : hoe schimmels vermijden? Onychomycose is de term die gebruikt wordt om mycose ter hoogte van de nagels te omschrijven, een aandoening die vaak voorkomt en veroorzaakt wordt door schimmels. Het nadeel van die mycose of schimmelaandoening is dat ze zelden spontaan verdwijnt. Bij de minste twijfel moet u uw huisarts raadplegen om een behandeling in te stellen. Vier dingen die u moet weten om schimmels te vermijden.

Mycose van de nagels: een vaak voorkomende aandoening die veroorzaakt wordt door schimmels

De frequentie van onychomycose neemt snel toe met de leeftijd. De aandoening komt zelden voor bij kinderen, maar ongeveer drie personen op de tien heeft er mee te kampen na de leeftijd van 60 jaar. De aandoening verdwijnt zelden spontaan, maar ze kan wel voorkomen en behandeld worden op voorwaarde dat men snel ingrijpt en niet wacht tot de schimmels zich hoe langer hoe beter nestelen!

1) Snel ingrijpen
Een nagel die wit- of geelachtig wordt, die dik wordt of afbrokkelt wijst op een probleem. Bij de minste twijfel moet u uw huisarts raadplegen om te weten wat er precies aan de hand is. Aan de hand van een monster kan de arts bevestigen of er al dan niet sprake is van een schimmelinfectie. Is dat het geval dan zal hij snel een behandeling instellen. Hoe vroeger de behandeling gestart wordt, hoe doeltreffender en hoe korter de duur ervan.

2)Basisregels van een correcte hygiëne respecteren

 • Loop niet rond op blote voeten, vooral niet in publieke ruimtes zoals vestiaires, zwembaden, enz.
 • Draag alleen uw eigen schoenen, kousen, enz.
 • Vermijdt transpiratie, gebruik talkpoeder, geef uw schoenen, en vooral uw sportschoenen, de kans om te drogen en te verluchten, of wissel telkens van schoenen, dat is nog beter.
 • Droog uw voeten na een bad of douche altijd goed af en vergeet de ruimte tussen uw tenen niet.
 • Nagelknippers, nagelschaartjes en andere voorwerpen die u gebruikt om uw nagels te verzorgen, zijn voor persoonlijk gebruik. Indien nodig kunt u ze ontsmetten. Hetzelfde geldt voor nagelvijlen.
 • Gebruik alleen uw eigen handdoeken en niet die van een ander.

  3)Microtrauma's kunnen de nagels beschadigen, maar hoe merk je het verschil?
  Schimmels zijn meedogenloos als het op nagels aankomt. Maar microtrauma's die veroorzaakt worden door herhaalde schokken (bij gewone schoenen of sportschoenen, bij het dragen van smalle muiltjes met hoge hakken bijvoorbeeld) kunnen ook schade toebrengen aan de nagels. Ze kunnen verkleuren of afbreken, scheurtjes vertonen, enz.
  Ook in dat geval is een bezoek aan uw huisarts aangewezen. Alleen hij kan een onderscheid maken tussen een trauma of een schimmelinfectie en alleen hij kan een geschikte behandeling instellen.

  4) Nagellak regelmatig verwijderen
  Uw nagels continu bedekken met nagellak is geen goede gewoonte. Als ze bedekt zijn met verschillende lagen nagellak, kan men niet zien of er veranderingen optreden aan de nagels. Haal dus regelmatig het laagje lak weg en inspecteer uw nagels
.

Artikel gepubliceerd door op 28/11/2006

Vindt u het artikel interessant?
 

Meer weten

GIDS ZIEKTEN EN AANDOENINGEN
Medische encyclopedie
Vragen en antwoorden