• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  4 mening
 • Commentaren (0)

Teelbalkanker

TeelbalkankerTeelbalkanker of testiskanker is een kanker die voorkomt bij jonge mannen en pijnloos verloopt. De tumor wordt ontdekt naar aanleiding van een verdikking van de teelbal. De behandeling is afhankelijk van het type tumor, maar een heelkundige ingreep is bijna steeds noodzakelijk. De prognose hangt af van de graad van evolutie van de kanker.

Welke zijn de oorzaken?

Teelbalkanker komt vooral voor bij jonge mannen (jonger dan 40 jaar). Er bestaan talrijke en gevarieerde vormen van teelbalkanker. Men zou dus kunnen spreken van teelbalkankers. Gemakkelijkheidshalve wordt een onderscheid gemaakt tussen het "seminoom", de frequentste teelbalkanker die gevoelig is voor radiotherapie, en andere tumoren die agressiever zijn en niet reageren op radiotherapie. De belangrijkste factor die teelbalkanker in de hand werkt, is cryptorchidie (het niet indalen van één of beide teelballen in de balzak tijdens het foetale leven). De teelbal bevindt zich dan niet in de balzak (buiten het lichaam), maar in de buikholte waar de temperatuur hoger is, wat kankerontwikkeling in de hand werkt.

Wanneer raadplegen?

Als een teelbal in volume toegenomen is of dikker wordt of als men een zwelling waarneemt, die bovendien vaak hard en pijnloos is, moet men een arts consulteren. Teelbalkanker veroorzaakt geen problemen bij het wateren. In een gevorderd stadium kan teelbalkanker ook tot uiting komen in metastasen (uitzaaiingen elders in het lichaam, bijv. in de lymfeklieren) of een achteruitgang van de algemene toestand (verminderde eetlust, gewichtsverlies). Bij bepaalde vormen van teelbalkanker kunnen de borsten groter worden. Men spreekt dan van gynaecomastie.

Een dikke teelbal of elke verdikking van de teelbal moet worden beschouwd als kanker tot het tegendeel bewezen is. Daarom is het zo belangrijk snel een arts te raadplegen.

Bronnen: Docteur Renaud Guichard Questions sur le cancer. Editions Milan. Collection Les Essentiels Milan. Le cancer. Dr Rouessé, Editions Le Cavalier Bleu. Collection Idées Reçues N°4. Le cancer, Pr Tubiana, Editions Puf. Collection Que Sais-Je ? N° 11.

Vindt u het artikel interessant?