• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  0 mening
 • Commentaren (0)

Te veel zout, meer kanker

Te veel zout, meer kanker Te veel zout eten is niet goed voor de gezondheid. Het is niet goed voor het hart én ook niet voor de maag. Dat laatste is nieuw. Japanse onderzoekers wijzen op het verband tussen de consumptie van zout en kanker.

Zout doet het risico op maagkanker stijgen

Wie teveel zout eet, loopt een verhoogd risico op maagkanker. Dat werd aangetoond in een Japans onderzoek waarbij 2.742 personen ouder dan veertig jaar gedurende 14 jaar gevolgd werden. Proefpersonen bij wie de consumptie van zout meer dan 10 gr per dag bedraagt, zien het risico op kanker verdubbelen in vergelijking met mensen die minder dan 10 gr zout per dag consumeren...

De Helicobacter pylori bacterie houdt van zout

Het feit dat de studie in Japan uitgevoerd werd is geen toeval. Japan is wereldkampioen wat de incidentie van maagkanker betreft. Hoe dat komt? Japanners eten veel rauwe vis en de Japanse magen zijn niet zelden besmet met een bacterie die verantwoordelijk is voor maagzweren en maagkanker: de Helicobacter pylori.
Het is precies in aanwezigheid van die bacterie dat het kankerverwekkend effect van zout blijkt op te treden. Zout zou dus 'profiteren' van een bacterie, de Helicobacter pylori, die op zijn beurt verantwoordelijk is voor het optreden van maagkanker.

Artikel gepubliceerd door op 05/09/2006

Bronnen: K Shikata. Int J Cancer 2006 ; 119 :196-201.

Vindt u het artikel interessant?