• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  1 mening
 • Commentaren (0)

Te veel vitamine A veroorzaakt fracturen

Te veel vitamine A veroorzaakt fracturenRegelmatige inname van te grote hoeveelheden vitamine A (retinol) zou het risico op heupfracturen bij gemenopauzeerde vrouwen verhogen. We moeten dan ook de hoeveelheid retinol in vitaminepreparaten en voedingssupplementen eens onder de loep nemen.

Door de voeding te verrijken met vitaminen en/of mineralen of door regelmatig voedingssupplementen in te nemen, kan men soms voedingstekorten voorkomen, maar men mag ook niet in het andere uiterste vallen. Een teveel aan vitaminen en mineralen kan immers een ongunstige invloed hebben op de gezondheid.

Volgens een recent gepubliceerde studie oefenen hoge doses vitamine A of retinol een rechtstreeks effect uit op het botmetabolisme. Het bot zou brozer worden, waardoor het risico op osteoporotische fracturen toeneemt.Meer dan 72.000 gemenopauzeerde vrouwen hebben aan de studie deelgenomen. Gedurende 18 jaar werden het aantal heupfracturen en de gemiddelde inname van vitamine A geregistreerd aan de hand van een vragenlijst.

Trop is teveel (en teveel is trop)

Uiteindelijk werd de inname van te hoge doses vitamine A (door de inname van voedingsmiddelen die veel vitamine A bevatten of vitaminesupplementen) geassocieerd met een toename van het risico op heupfractuur. Deze relatie was minder uitgesproken bij vrouwen die een hormonale substitutietherapie van de menopauze (HST) volgden.In deze studie verhoogt de inname van vitamine A-supplementen het risico op heupfractuur met 40%.Ook al vertoont deze studie bepaalde biases (systematische fouten), toch is ze belangrijk omdat ze heeft aangetoond dat het nodig is het gebruik van voedingssuppelementen en in het bijzonder de hoeveelheid vitaminen in voedingssupplementen en verrijkte voedingsmiddelen, onder de loep te nemen.

Artikel gepubliceerd door op 13/01/2002

Bronnen: Feskanish et coll., JAMA, 287 : 47-54, 2001.

Vindt u het artikel interessant?
 
Gezonde voeding en slank
Cerveau, Nerf, Mémoire, Psychisme, Sommeil Oeil, Bouche, Dent, Nez, Gorge, Oreille, Cheveux Coeur, Sein, Poumon, Circulation sanguine Estomac, Intestin, Foie Sexe, Rein, Système urinaire Os, Articulation, Muscle Peau, Ongle Gids Ziekten en aandoeningen Ziekten en aandoeningen
Medische encyclopedie