• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  0 mening
 • Commentaren (0)

Te veel vitamine A leidt tot botbreuken!

Te veel vitamine A leidt tot botbreuken! Een teveel aan vitamine A (retinol) leidt tot abnormale botfragiliteit, zowel bij vrouwen als bij mannen.

Uit diverse studies is gebleken dat te veel vitamine A de kans op heupbreuken verhoogt, in het bijzonder bij vrouwen in de menopauze. Ook mannen lopen echter dit risico.

Het gaat dit keer om een Zweeds onderzoek bij meer dan 2.300 mannen tussen 49 en 51 jaar. De proefpersonen werden gedurende een periode van 30 jaar follow-up drie keer geëvalueerd, en de auteurs stelden daarbij in totaal 266 breuken vast. Ze bestudeerden de verschillende parameters die de kans op botbreuken kunnen verhogen, en constateerden daarbij dat de proefpersonen met het hoogste vitamine A-gehalte in het serum veel vaker breuken opliepen, vooral dan heupbreuken.

Deze bevinding doet opnieuw de vraag rijzen welke zin het heeft om heel wat courante eetwaren vaak systematisch te "verrijken" met retinol, om mogelijk zeer gevaarlijke tekorten te vermijden. Dit procédé zou moeten worden herzien in de verschillende landen, afhankelijk van de gebruikte hoeveelheden.

Botfragilisatie door vitamine A vestigt trouwens de aandacht op één van de risico's van het regelmatig innemen van vitamine- en mineralensupplementen. Het gebruik van die supplementen gaat weliswaar tekorten tegen, maar toch moet u opletten om niet in het andere uiterste te vervallen. Te veel supplementen nemen kan immers de gezondheid schaden.

Artikel gepubliceerd door op 18/03/2003

Bronnen: Michaelsson et coll., N. Engl. J. Med., 348 : 287, 2003

Vindt u het artikel interessant?
 
Gezonde voeding en slank
Cerveau, Nerf, Mémoire, Psychisme, Sommeil Oeil, Bouche, Dent, Nez, Gorge, Oreille, Cheveux Coeur, Sein, Poumon, Circulation sanguine Estomac, Intestin, Foie Sexe, Rein, Système urinaire Os, Articulation, Muscle Peau, Ongle Gids Ziekten en aandoeningen Ziekten en aandoeningen
Medische encyclopedie