Te veel tv-kijken leidt tot meer geweld

Gepubliceerd door Aanpassing: Pierre Dewaele op 15/04/2002 - 00h00
-A +A

Volgens een studie die in het Amerikaanse tijdschrift Science werd gepubliceerd, begaan jongeren die meer tv kijken meer gewelddaden. De studie is gebaseerd op de observatie van meer dan 700 jongeren gedurende 17 jaar en windt er geen doekjes om: het tv-kijken moet worden beperkt.

PUB

De meeste ouders vragen zich af of ze hun kinderen tv mogen laten kijken, zonder enige beperking, en of hun engeltjes wel bestand zijn tegen geweld in tekenfilms. Maar hoe zit het met adolescenten en volwassenen? Zijn ze ongevoelig voor het geweld dat ze op tv zien? Niets is minder zeker. Integendeel, Amerikaanse wetenschappers bewijzen het tegendeel.

Meer geweld

Een studie die in het vermaarde Amerikaanse wetenschappelijke tijdschrift Science werd gepubliceerd, rapporteert de observaties bij meer dan 700 personen die gedurende 17 jaar werden gevolgd. Tijdens die periode hadden psychologen een ernstig gesprek met de jongeren en hun ouders en werd berekend hoeveel tijd ze voor tv doorbrachten. Uitgaande van vragenlijsten die door de familie werden ingevuld, en dossiers bij de politie en de FBI werd nagegaan welke gewelddaden (vechtpartijen, agressie, wapengebruik, bedreigingen, enz.) de jongeren hadden begaan.Volgens Johnson en medewerkers zijn de besluiten duidelijk: hoe meer tijd de jongeren dagelijks voor tv doorbrengen, hoe meer gewelddaden ze plegen. De cijfers spreken voor zich: 42% van de jongeren van 14 jaar die meer dan 3 uur per dag tv keken, heeft tijdens de daaropvolgende 8 jaar iemand aangevallen of verwond. Bij de jongeren die minder dan 1 uur per dag keken, bedroeg dat percentage slechts 9%. Het verschil is groot, ongeacht de levensstandaard van het gezin, de scholing van de ouders en de aan- of afwezigheid van psychiatrische antecedenten.

Minder tv-kijken

Jong geleerd is oud gedaan. Ouders moeten dus de raad krijgen hun kinderen niet te veel naar tv te laten kijken. De kinderen worden dan minder blootgesteld aan de beelden van geweld die in tekenfilms schering en inslag zijn (20- tot 25-maal per uur). Ter vergelijking, in de uitzendingen voor volwassenen tijdens de late uren ziet men gemiddeld slechts 3 tot 5 gewelddaden. Het zou goed zijn de kinderen minder lang naar tv te laten kijken; dat zal hen ertoe aanzetten andere dingen te doen. Dit zal het evenwicht in hun leven als volwassene zeker ten goede komen!Als uw kinderen echter verslaafd zijn aan tv, kan u ze nog inschrijven in een videoclub en ze leren hun programma's te kiezen, terwijl u een oogje in het zeil houdt.

Gepubliceerd door Pierre Dewaele op 15/04/2002 - 00h00 Johnson et coll. Science 2002; 295: 2468-2471.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Nog een voordeel van de fiets! Geüpdatet op 19/04/2010 - 00h00

Fietsen maakt het mogelijk langdurige inspanningen te leveren met een intensiteit die precies overeenkomt met een maximale vetoxidatie. Met andere woorden: fietsen doet vermageren !

Relaties: geluk werkt aanstekelijk! Geüpdatet op 26/07/2005 - 00h00

Heeft men eindelijk het geheim van gelukkige koppels ontdekt? Dat beweert althans een Britse onderzoeker. Hij verklaart wetenschappelijke bewijzen te hebben voor de stelling dat het geluk van de ene huwelijkspartner automatisch ook die van de andere...

Meer artikels