• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  1 mening
 • Commentaren (0)

Te veel smartphones in het operatiekwartier

Artikel gepubliceerd door op 14/08/2015

Bronnen: Medscape, juli 2015.


Te veel smartphones in het operatiekwartier

Na de smartphones van de patiënten baren nu ook de smartphones van het personeel in de ziekenhuizen zorgen. Ze worden zelfs in de operatiekwartieren en de reanimatiekamers gebruikt en dat voor zuiver persoonlijke doeleinden…

Ziekenhuispersoneel verslaafd aan smartphones, tot in het operatiekwartier toe

Door de komst van de gsm zijn de ziekenhuizen het toneel geworden van geanimeerde gesprekken en druk sms-verkeer, er worden tweets gepost, om de haverklap wordt de mailbox gecontroleerd, in de kamers en gangen weerklinken opdringerige beltonen, er worden zelfs video’s op Youtube bekeken en allerlei soorten spelletjes gespeeld. Zelfs de artsen en chirurgen blijken niet ongevoelig te zijn voor die rage. Smartphones duiken tegenwoordig overal op in het ziekenhuis, tot in het operatiekwartier en de afdeling intensive care toe, terwijl ze daar de veiligheid van de patiënten in het gedrang brengen. De kleine toestelletjes kunnen namelijk de concentratie verstoren en hygiëneproblemen veroorzaken.

Smartphones in het operatiekwartier: wat zijn de risico’s voor de patiënten?

Medscape signaleert twee extreme gevallen die in de Verenigde Staten zijn voorgevallen. Een  patiënt is er overleden door een fout van een anesthesist die te zeer in beslag genomen was door zijn smartphone. In het tweede geval werd de telefoon van een chirurg teruggevonden in de buik van een vrouw die een keizersnede had ondergaan. In België is er nog geen enkel dergelijk incident gemeld. Is het maar een kwestie van tijd?

Artikel gepubliceerd door op 14/08/2015

Bronnen: Medscape, juli 2015.

Vindt u het artikel interessant?