Te veel mannen verliezen hun haar zonder dat ze er iets aan doen!

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 25/04/2006 - 00h00
-A +A

Een derde van de mannen verliezen hun haar vroegtijdig en ze lijden eronder: minder zelfvertrouwen, depressieve gedachten enz.
Ondanks die problemen ondernemen ze niets om met een behandeling tegen kaalheid te starten.

Komt dat door een tekort aan informatie?

PUB

Waarom verliezen sommige mannen op heel jonge leeftijd hun haar?

Androgene haaruitval of vroegtijdig haarverlies komt uiterst vaak voor: meer dan een derde van de Belgen vanaf de leeftijd van 18 jaar hebben er last van. Hoewel meerdere factoren een rol spelen, zijn de genetische en hormonale componenten heel goed gekend. De geslachtshormonen kunnen soms namelijk de haargroei beïnvloeden en meer bepaald de capillaire cyclus versnellen, waardoor de haarfollikels uitgeput raakt. Hierdoor wordt de haargroei steeds trager en zwakker, neemt af en mondt uit in een progressief verlies van de haren.Er bestaan behandelingen tegen kaalheid en ze zijn doeltreffend, op voorwaarde dat ze worden gestart voor het te laat is…Maar ook al is een vroegtijdig haarverlies een probleem dat mannen en vooral jonge mannen dwarszit en niet goed wordt verwerkt, raadplegen maar weinig mensen een dermatoloog. Meestal reageren de mannen weinig, vaak verkeerd en te laat als ze vroegtijdig kaal worden.

Haarverlies veroorzaakt lijden

De resultaten van een Europese enquête die bij 1.000 mannen van 18 tot 41 jaar werd gehouden, illustreren de omvang van het probleem voortreffelijk. Binnen deze bevolkingsgroep hadden 700 mannen last van vroegtijdig haarverlies, dat is goed voor 47% van deze groep:
- 43% van de ondervraagden hebben last van minder vertrouwen in hun lichamelijke charme;
- 42% zijn bang om kaal te worden;- 37% zijn bang om er ouder uit te zien;
- 21% (één op vijf) vertonen naar aanleiding van hun haaruitval tekenen van depressie;
- slechts 7% volgen een behandeling en drievierden hebben nog nooit stappen ondernomen om dit probleem aan te pakken;
- de mannen die een behandeling hebben gekregen, zeggen tevreden te zijn over het resultaat en positieve psychologische resultaten te hebben, vooral met betrekking tot het zelfvertrouwen.

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 25/04/2006 - 00h00

Persconferentie van de MSD Laboratoria, april 2006.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Haaruitval of kaalheid: Ga naar uw huisarts! Geüpdatet op 22/06/2009 - 00h00

Mannelijke kaalheid of androgene haaruitval wordt vooral gekenmerkt door haaruitval bij de slapen, op het voorhoofd en op de kruin. Zo'n 30% van de mannen krijgt er na zijn dertigste mee te maken. De aandoening is doeltreffend te behandelen, als men...

IJdele man pikt kaalheid niet Geüpdatet op 28/09/2004 - 00h00

Een lichte paniek bekruipt menig man wanneer hij voor het eerst zijn dunner wordende haardos opmerkt in de spiegel. Kan het doembeeld van een kalende schedel worden voorkomen?

Kunnen we haaruitval tegenhouden? Gepubliceerd op 16/10/2012 - 11h47

Alopecia androgenetica treft bijna 70% van de mannen. Deze vorm van kaalheid kan zich op relatief jonge leeftijd, in meer of mindere mate, voordoen. De slachtoffers zijn er meestal niet blij mee. Wie geconfronteerd wordt met deze vorm van haaruitval...

Haaruitval bij vrouwen: snel ingrijpen! Gepubliceerd op 21/12/2012 - 15h42

Ook vrouwen kunnen te maken krijgen met haaruitval die een voorhoofdvergrotend effect heeft. Is dat het geval, dan zit er maar één ding op: zo snel mogelijk een specialist raadplegen. Waarom? Om het makkelijker is om haaruitval te verhinderen dan om...

Meer artikels