• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  14 mening
 • Getuigenissen (0)

Te veel en te vaak alcohol: de waarheid over uw gezondheidsrisico’s

Te veel en te vaak alcohol: de waarheid over uw gezondheidsrisico’s

Een glaasje alcohol is zeker een genot, maar het is ook een verslavende drug met giftige stoffen die bijwerkingen geven en op lange termijn zelfs ernstige ziektes kunnen veroorzaken.

Een overzicht van alle problemen als gevolg chronische alcoholisering van het lichaam en overdadig en regelmatig alcoholgebruik.

We spreken van overdadig alcoholgebruik bij meer dan 2 glazen per dag voor vrouwen en bij meer dan 3 glazen per dag voor mannen. Eén glas komt hierbij overeen met 10 gram zuivere alcohol. We spreken van alcoholisme bij overdadig alcoholgebruik als gevolg van een verslaving.

Alcohol vergroot het risico op kanker

Veel gevallen van kankers zijn terug te voeren op alcohol, een sterk kankerverwekkende stof.
Dat is het geval met leverkanker die volgt op cirrose, met slokdarmkanker, mondkanker, strottenhoofdkanker en keelkanker. Alcohol vergroot ook het risico op borstkanker en darmkanker (dikke darm en rectum). Dat verhoogde risico op kanker begint al vanaf één glas per dag, een dosis waarbij men helemaal nog geen alcoholverslaving heeft! En hoe groter de dagelijkse ingenomen hoeveelheid alcohol, hoe groter het risico op kanker.

Alcohol is na roken de belangrijkste vermijdbare oorzaak van kanker.

Alcohol tast de lever aan

Dat is het bekendste toxische effect van alcohol.
Alcohol die op chronische wijze wordt ingenomen, leidt eerst tot hepatische steatose. Dat is een ophoping van de vetreserves in de lever (vervette lever), een fenomeen dat we kennen van ganzenlever. Dit stadium is nog omkeerbaar. Maar als de alcoholisering van het lichaam blijft doorgaan, kan deze stoornis verergeren en overgaan in levercirrose, dat is de niet omkeerbare toename van bindweefsel in dit orgaan. Levercirrose kan fataal zijn, want de levercellen worden hierbij vernietigd en vervangen door een gehavend bindweefsel dat de giftige stoffen niet kan filteren.

Alcohol kan ook alcoholhepatitis veroorzaken (leverontsteking) en dat al vanaf een intoxicatie van enkele maanden. In 25 % van de gevallen is de aandoening fataal. Ze kan ook ontstaan door verbruik op langere termijn of in een lever die al door cirrose is aangetast.

Artikel gepubliceerd door op 17/02/2014

Bronnen: Barbara Casolla et col. Heavy alcohol intake and intracerebral hemorrhage. Neurology September 11, 2012 vol. 79 no. 11 1109-1115. Collège des enseignants de neurologie : complications neurologiques de l'alcoolisme. http://www.cen-neurologie.fr/2eme-cycle/Items%20inscrits%20dans%20les%20modules%20transversaux/Complications%20neurologiques%20de%20l%27alcoolisme/index.phtml. Alcool Info Service : http://www.alcool-info-service.fr.
Aide alcool : http://www.aide-alcool.be/alcool-maladies-cardio-vasculaires.

Vindt u het artikel interessant?