• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  0 mening
 • Commentaren (0)

Tatoeages met zwarte henna: een nare vakantieherinnering!

Tatoeages met zwarte henna: een nare vakantieherinnering! Een gekko op de schouder, een fries rond de pols, … : redenen om een leuke tijdelijke tatoeage te laten zetten, zijn er genoeg. Ze zetten uw bruine kleurtje zo mooi in de verf, en bovendien gebeurt de ingreep snel en pijnloos, en vervaagt de tatoeage na enkele weken, zo denkt men. Wel, dat is nog niet zo zeker!

Henna is een natuurlijke kleurstof die gewonnen wordt uit een plant die groeit in Noord-Afrika en Azië. Een tijdelijke hennatatoeage is in die streken een aloude traditie. In onze contreien waren er eerst de Flower Power en de "terug naar de natuur"-bewegingen in de jaren 60 en 70, die de stof als haarverf gebruikten. Henna heeft zijn huidige populariteit, vooral in vakantieoorden, te danken aan Madonna.

De boosdoener: PPD

Zijn granaatkleur wordt meestal nog donkerder gemaakt door toevoeging van een synthetische stof, parafenyleendiamine (PPD). PPD is veel goedkoper dan indigo-extract, dat 100 % natuurlijk is. Zuivere henna veroorzaakt slechts zelden allergieën, wat niet het geval is voor PPD, een krachtig allergeen dat bij heel wat personen allergische reacties uitlokt. Vandaar dat de Europese Unie rechtstreekse aanbrenging op de huid heeft verboden in mascara, schoonheidsproducten en wenkbrauwverf, en zijn maximale concentratie heeft beperkt tot 6 % in haarverven. Het probleem met donkere hennatatoeages is dat de gebruiker meestal niet de samenstelling kent!

Allergische reactie

De eerste allergiesymptomen treden meestal op ongeveer twee weken na het aanbrengen van de tatoeage, wanneer ze al bijna verdwenen is, en vertalen zich in jeuk, lichte pijn of branderigheid, rode uitslag, zwelling en blaasvorming. In dit stadium is er sprake van een reliëftekening op de huid. Soms voelt de patiënt zich ook algemeen onwel. Dit contacteczeem wordt behandeld met corticosteroïden. Het letsel geneest doorgaans na 3 tot 4 weken. Gedurende 3 tot 12 maanden kan er nog een hypo- of hyperpigmentatie van de huid (een blekere of donkerder kleur) optreden.

Artikel gepubliceerd door op 05/07/2005

Bronnen: "Brandend jeukende resten van hennatatoeages", Karen Neyens en An Goossens, dienst dermatologie, KUL.

Vindt u het artikel interessant?