Tatoeages met zwarte henna: een nare vakantieherinnering!

Gepubliceerd door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 05/07/2005 - 00h00
-A +A

Een gekko op de schouder, een fries rond de pols, … : redenen om een leuke tijdelijke tatoeage te laten zetten, zijn er genoeg. Ze zetten uw bruine kleurtje zo mooi in de verf, en bovendien gebeurt de ingreep snel en pijnloos, en vervaagt de tatoeage na enkele weken, zo denkt men. Wel, dat is nog niet zo zeker!

Henna is een natuurlijke kleurstof die gewonnen wordt uit een plant die groeit in Noord-Afrika en Azië. Een tijdelijke hennatatoeage is in die streken een aloude traditie. In onze contreien waren er eerst de Flower Power en de "terug naar de natuur"-bewegingen in de jaren 60 en 70, die de stof als haarverf gebruikten. Henna heeft zijn huidige populariteit, vooral in vakantieoorden, te danken aan Madonna.

De boosdoener: PPD

Zijn granaatkleur wordt meestal nog donkerder gemaakt door toevoeging van een synthetische stof, parafenyleendiamine (PPD). PPD is veel goedkoper dan indigo-extract, dat 100 % natuurlijk is. Zuivere henna veroorzaakt slechts zelden allergieën, wat niet het geval is voor PPD, een krachtig allergeen dat bij heel wat personen allergische reacties uitlokt. Vandaar dat de Europese Unie rechtstreekse aanbrenging op de huid heeft verboden in mascara, schoonheidsproducten en wenkbrauwverf, en zijn maximale concentratie heeft beperkt tot 6 % in haarverven. Het probleem met donkere hennatatoeages is dat de gebruiker meestal niet de samenstelling kent!

Allergische reactie

De eerste allergiesymptomen treden meestal op ongeveer twee weken na het aanbrengen van de tatoeage, wanneer ze al bijna verdwenen is, en vertalen zich in jeuk, lichte pijn of branderigheid, rode uitslag, zwelling en blaasvorming. In dit stadium is er sprake van een reliëftekening op de huid. Soms voelt de patiënt zich ook algemeen onwel. Dit contacteczeem wordt behandeld met corticosteroïden. Het letsel geneest doorgaans na 3 tot 4 weken. Gedurende 3 tot 12 maanden kan er nog een hypo- of hyperpigmentatie van de huid (een blekere of donkerder kleur) optreden.

Gepubliceerd door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 05/07/2005 - 00h00 "Brandend jeukende resten van hennatatoeages", Karen Neyens en An Goossens, dienst dermatologie, KUL.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Wat u moet doen om uw tatoeages ’s zomers te beschermen Gepubliceerd op 18/08/2016 - 09h57

Als u een tatoeage hebt – een oudere of een recente, dat maakt niet uit – moet u die beschermen. Dr. Nicolas Kluger is dermatoloog in Helsinki en gespecialiseerd in medische kwesties rond tatoeages en piercing. Hij geeft een overzicht van aan te kwek...

Hennatatoeage: kans op levenslange allergie! Gepubliceerd op 19/07/2011 - 10h07

Denk eerst goed na als u van plan bent een hennatatoeage te laten plaatsen. Een natuurlijke kleurstof? Niets is minder zeker! In de industrie wordt vaak een zeer courant product aan henna toegevoegd en dat product kan levenslange allergie veroorzaken...

Een getaande huid, ook na de vakantie Gepubliceerd op 24/08/2012 - 12h50

Niets is zo aangenaam als met een getaande huid opnieuw op het werk te verschijnen na een vakantieperiode . Om uw bruin zomerkleurtje te behouden, zijn zelfbruiners, producten voor een verlengde verzorging, capsules en 'Terre de Soleil'-poeder uw bon...

Tatoeages: brandende vakantiesouvenirs Geüpdatet op 08/02/2005 - 00h00

Tijdelijke tatoeages zijn steeds meer in, met een toenemend aantal allergische reacties als gevolg. Niet henna is daarbij de schuldige, wel de gebruikte hulpstoffen.

Meer artikels