• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  0 mening
 • Getuigenissen (0)

Tatoeages: Hoe raak je er zonder risico's van af?

Tatoeages: Hoe raak je er zonder risico's van af?

Je wou dolgraag een tatoeage, je vond hem mooi, maar om allerlei redenen wil je er nu van af.

Met de lasertechniek is dat tegenwoordig ook geen probleem meer.

Maar hoe gebeurt het en onder welke omstandigheden?

Tatoeages: zonder spijt?

Het klinkt een beetje als een goeie ouwe mop. Marie is verliefd op Piet en laat op haar schouder een hartje tatoeëren met daarin de letter P. Maar op een dag ziet Marie Piet niet meer zitten. Jammer genoeg kan ze hem alleen ruilen voor een Paul, Patrick of Peter. Tenzij ze overal gaat uitleggen dat ze de tatoeage heeft laten zetten ter ere van haar papa!

Anders dan men zou kunnen denken, is dit verhaal voor aan de toog helemaal geen typische illustratie van de redenen waarom iemand zijn tatoeage wil laten verwijderen.… Uit een recente Amerikaanse studie* blijkt dat de motieven heel uiteenlopend zijn en maar op een minderheid van de "tatoeagedragers" slaat. Ongeveer 83% van de ondervraagden verklaart immers tevreden te zijn met zijn tatoeage. Vrouwen zouden wel meer spijt hebben van deze 'bevlieging' dan mannen: 69% van hen wil weer een propere huid. Andere tijden, andere zeden?

Als een tatoeage sociaal hinderlijk wordt

Per slot van rekening zijn er al heel wat jaren voorbijgegaan, het mooie roze op de enkel kan een beetje "out" overkomen en de kanji-letters zijn veel minder leesbaar op een wat minder strakke buik. En wat ligt er uiteindelijk meer voor de hand dan het uitwissen van een kleine jeugdzonde?

Maar naast de ontreddering die een niet meer bij je identiteit horende stempel op je lichaam teweegbrengt, haalt het gros van de vrouwen en mannen als reden ook een zeker ongemakkelijk gevoel aan ten opzichte van de blik van de anderen. De tijd dat alleen maar zeelui en stoere, stoute jongens tatoeages hadden is nochtans allang voorbij! Toch blijft een zichtbare tatoeage (op de handen of op het gezicht bijvoorbeeld) - en zeker als het er meer dan één is - in sommige professionele middens en in bepaalde sociale contexten stigmatiserend werken.

Gered door de laser!

Tot voor kort was een tatoeage verwijderen geen lachertje. Het moest immers chirurgisch gebeuren, een heikele aangelegenheid die ook nog eens zware littekens achterliet. Tegenwoordig geeft de ingreep met een laser, uitgevoerd door een gespecialiseerde dermatoloog, goede resultaten. Alles hangt natuurlijk af van de plaats waar de tatoeage is aangebracht, de dikte en de diepte van de inkt, en ook van de gebruikte kleuren. Zwart, rood en blauw zijn bijvoorbeeld vrij gemakkelijk weg te krijgen, maar kleuren zoals groen zijn een pak moeilijker.

Bijgewerkt door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 22/04/2014
Origineel artikel geschreven door op 05/08/2008

Bronnen: *Armstrong, M. Archives of Dermatology, 2008.

Vindt u het artikel interessant?