• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  2 mening
 • Commentaren (0)

Tantra: bent u er klaar voor?

Tantra: bent u er klaar voor?Hoewel soms te schande en vaak belachelijk gemaakt, is tantra nochtans een subtiele manier om zijn seksualiteit te beleven en te begrijpen. Maar is tantra dan uitsluitend voorbehouden aan koppels? Dat is te betwijfelen...

Wat is tantra?


Meer dan 6000 jaar geleden ontstaan in de Indusvallei, is tantra noch een godsdienst, noch een filosofische opvatting, maar eerder een kunst, een manier om de liefde en de seksualiteit te beleven. Er bestaan verschillende soorten, maar de tantra die we in het Westen (een beetje) beoefenen, is de rode tantra. Tantrika's (mensen die tantra beoefenen) beschouwen de seksuele eenheid als een middel om het spirituele te bereiken, het goddelijke, het Allerhoogste, dat volgens de taoïstische traditie de levende wezens met elkaar verbindt. Tantra is op geen enkele tekst of leer gebaseerd: hij steunt op en wordt opgebouwd vanuit de persoonlijke ervaring van het individu, van wat hij hier en nu ervaart. Het komt er concreet op neer te werken aan de ademhaling, de verschillende houdingen, en de verfijning van de zintuigen (de tastzin, de reukzin, het gehoor…). Maar hoe? Dat kan via ademhalingsoefeningen, yogahoudingen, massages en rituelen.

Stages en massages om meer te leren over tantra


Om er meer over te vernemen, zijn er uiteraard boeken, maar de beste manier bestaat uit het volgen van een tantra-stage of te genieten van een tantrische massage. U kunt er natuurlijk ook met tweeën naartoe. In de welzijnscentra die tantrische massages aanbieden, kiezen man en vrouw ervoor om tegelijkertijd of na elkaar gemasseerd te worden. Vervolgens wordt hen aangeleerd hoe ze elkaar kunnen masseren. Op deze manier kunnen ze hun ervaring mee naar huis nemen en thuis beoefenen wat ze geleerd hebben. Omdat hij gebaseerd is op communicatie en uitwisseling binnen het koppel, is tantra in staat om de dialoog tussen de partners (opnieuw) op gang te krijgen en om een laag libido opnieuw de hoogte in te jagen.
Wees toch maar voorzichtig, aangezien tantra niet gecontroleerd wordt en soms vermeld wordt door mensen die niet echt aanbevelenswaardig zijn. Om sekten, goeroes en andere bordelen te vermijden, moet u eerst inlichtingen inwinnen over de ernst en de ervaring van degenen die de massages geven. U kunt u ook wenden tot een seksuoloog als u op zoek bent naar adressen van betrouwbare personen.

Artikel gepubliceerd door op 07/09/2009

Bronnen: (1) Marisa Ortolan en Jacques Lucas, "Le Tantra, horizon sacré de la relation" (Tantra, het heilige doel van de relatie), 2005, uitg. Le Souffle d'Or, € 14,50.

Vindt u het artikel interessant?
 

Meer weten