Tantra: bent u er klaar voor?

Gepubliceerd door Candice Leblanc, gezondheidsjournaliste op 07/09/2009 - 00h00
-A +A

PUB

Is tantra verboden voor alleenstaanden?


Moet u tantra per se als koppel aanleren? Neen, de meeste stages en massages zijn ook toegankelijk voor alleenstaanden. Sommigen beweren trouwens dat men er beter alleen naartoe kan gaan. "Tantra is op de eerste plaats een persoonlijke ervaring, zegt Marisa Ortolan, psychotherapeute en begeleidster van tantra-stages (1). Stel dat twee mensen samen tantra aanleren en dat ze daarna hun relatie verbreken. Het zou kunnen dat beiden stoppen met de beoefening van tantra omdat ze tantra beschouwen als een onderdeel van hun intimiteit. Het is dus zeer belangrijk dat men tantra op de eerste plaats voor zichzelf aanleert."

Is tantrische seksualiteit voor iedereen weggelegd?


Hoe verrijkend en interessant tantra ook is, hij is niet voor iedereen weggelegd. Zedige mensen zullen zich wellicht niet goed in hun vel voelen en wie denkt aan een goede kans om zijn seksuele lusten te bevredigen, zal waarschijnlijk ontgoocheld zijn: hoe sensueel ook, tantra hoeft niet per se op seks uit te draaien en geslachtsgemeenschap is verre van verplicht.
Maar "omdat hij herinneringen ophaalt en energie vrijmaakt, kan tantra onderliggende pathologieën (weer) tevoorschijn brengen, waarschuwt dr. Claude-Marie Lannoy, seksuologe. Ten gevolge van een tantrische ervaring, kunnen kwetsbare mensen, zoals depressieve mensen, psychoten of slachtoffers van seksueel misbruik, helemaal ontredderd zijn." Daarom is het enorm belangrijk goed omringd te zijn door deskundige en betrouwbare mensen.

Gepubliceerd door Candice Leblanc, gezondheidsjournaliste op 07/09/2009 - 00h00 (1) Marisa Ortolan en Jacques Lucas, "Le Tantra, horizon sacré de la relation" (Tantra, het heilige doel van de relatie), 2005, uitg. Le Souffle d'Or, € 14,50.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB