• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  0 mening
 • Commentaren (0)

Tandziekten bij konijnen

Tandziekten bij konijnen Het dwergkonijn is een geliefd gezelschapsdier geworden. Deze lieverds hebben echter vaak last van tandproblemen. Geschikte voeding kan de kans erop echter verkleinen.

Konijnentanden...

Konijnen hebben een op zijn zachtst gezegd origineel gebit: ze hebben geen hoektanden, maar achter de twee snijtanden in de bovenkaak gaan wel twee bijkomende snijtandjes schuil. Bovendien groeien hun snijtanden en kiezen heel hun leven lang. Als we weten dat die tanden zo'n 8 à 12 cm per jaar groeien, begrijpt u meteen waarom het zo belangrijk is dat konijnen hun tanden kunnen gebruiken. In dit verband moet u weten dat het konijn geen knaagdier is. Dat betekent dat het zijn tanden vooral slijt door zijn kaakbeenderen heen en weer te bewegen bij het kauwen.

Abnormale slijtage

De meeste tandproblemen bij konijnen zijn het gevolg van abnormale slijtage door zogenaamde malocclusie. We spreken van malocclusie wanneer de tanden van de onder- en bovenkaak niet goed op elkaar passen en dus niet genoeg tegen elkaar kunnen wrijven, waardoor ze niet correct slijten. Dit verschijnsel kan veroorzaakt worden door genetische factoren (abnormale vorm van het kaakbeen), een trauma (breuk), voeding of stofwisselingsproblemen (verstoord calciumevenwicht). Daardoor slijten de tanden onregelmatig of groeien ze in de verkeerde richting. Onregelmatige tanden verwonden de wangen en de tong, en verhogen het risico op een abces. Anderzijds kunnen te weinig gebruikte kiezen ertoe leiden dat het konijn zijn muil niet volledig kan sluiten, wat dan weer tot gevolg heeft dat zijn snijtanden te weinig slijten. Die worden dan steeds langer en komen op de duur uit de mond. Vervormde kiezen en snijtanden verhinderen het dier om te kauwen en dus te eten. Kiezen die geen plaats meer hebben om te groeien in de mond, beginnen in de tegenovergestelde richting te groeien, met kaakbeenletsels tot gevolg.

Artikel gepubliceerd door op 02/03/2005

Vindt u het artikel interessant?