• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  0 mening
 • Commentaren (0)

Tandvriendelijke chocolade, kan dat?

Tandvriendelijke chocolade, kan dat?Chocolade en zoetigheden zijn wel lekker, maar ze zijn ook slecht voor de lijn en… voor de tanden. Tot nu toe althans. Twee merken die in België verdeeld worden, hebben onlangs chocolade op de markt gebracht die goed is voor de tanden of… die in elk geval niet slecht is voor uw gebit.

Chocolade eten zonder tandbederf tot gevolg

Twee chocolademerken bieden sinds vorige week producten aan die niet slecht zijn voor de tanden. Deze producten werden bovendien goedgekeurd door de voorlichtingsorganisatie Toothfriendly. De ingrediënten van deze tandvriendelijke chocolade werden zo samengesteld dat de pH-waarde (of zuurgraad) in de mond niet onder 5,7 zakt. Onder deze kritische waarde, beginnen de zuuraanvallen op het tandglazuur, wat uiteindelijk resulteert in tandbederf. Deze tandvriendelijke chocolade werd ontwikkeld door Barry Callebaut en wordt verkocht door de chocolatiers Daskalidès en Smet. Het geheim van deze chocolade is de isomaltulose, een van de componenten van gewone suiker. Isomaltulose is even zoet, maar heeft niet dezelfde eigenschappen als gewone suiker. De tanden worden er bijvoorbeeld niet door aangetast.

Tandbederf, een hedendaagse plaag

Sinds enkele jaren komt tandbederf iets minder voor, maar het blijft niettemin een van de grote problemen voor de openbare gezondheid. De complicaties die gepaard gaan met tandbederf zijn verre van onschuldig, vermits de ergste vorm ervan, het tandabces, kan leiden tot een ontsteking die zich uitbreidt tot andere lichaamsdelen. Verschillende onderzoeken hebben al uitgewezen dat er een verband bestaat tussen een slechte mond- en tandgezondheid enerzijds en cardiovasculaire accidenten of chronische ademhalingsziekten anderzijds. Meer nog, tandbederf leidt soms tot hevige pijn en moeilijkheden om te kauwen, zodat zelfs eten een probleem wordt. Tandbederf bedreigt dus ook onze levenskwaliteit.

Artikel gepubliceerd door op 09/12/2008

Bronnen: Perscommuniqué Daskalidès, Smet International, Barry Callebaut

Vindt u het artikel interessant?