Tandsteen en tandsteenverwijdering

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 01/03/2017 - 18h00
-A +A

Iedereen weet dat tandsteen slecht is voor de tanden. Maar weet u ook waaruit tandsteen bestaat, hoe die zich vormt en wat u eraan kunt doen?

PUB

Hoe ontstaat tandsteen?

Speeksel en tandplak

Onze tanden zitten in een vochtig milieu, het speeksel. Speeksel bestaat voor 99,5% uit water en voor 0,5% uit bepaalde stoffen:

  • Organische stoffen: eiwitten, suikers, antilichaampjes, enzymen, cellen van het tandvlees en de slijmvliezen en twee grote categorieën microben.
  • Anorganische stoffen: minerale ionen zoals calcium, fosfor of natrium.

Na elke maaltijd ontstaat er op het oppervlak van onze tanden een bijna onzichtbaar vlies. Dat vlies bestaat uit eetresten vermengd met speeksel, de tandplak.

Die tandplak wordt gekoloniseerd door de microben die zich met de suikers uit ons voedsel voeden en zich zo vermeerderen. We spreken dan van bacteriële plaque.

Bacteriële plaque en tandsteen

Als we onze tanden niet regelmatig en niet op de juiste manier poetsen, vermengt de bacteriële plaque zich met de minerale ionen in ons speeksel en wordt de plaque omgezet in een harde en ruwe aanslag die aan onze tanden kleeft. Dat is tandsteen.

 

Waarom is een tandsteenverwijdering nodig?

Door zijn consistentie zorgt de tandsteen ervoor dat de bacteriële plaque en bepaalde kleurstoffen (koffie, thee, tabak, enz.) zich makkelijker aan onze tanden hechten. Zo bevordert de tandsteen ook zijn eigen vorming.

Door de bacteriële plaque in stand te houden, kunnen ook de microben zich verder vermeerderen. Die zullen op termijn - afhankelijk van de categorie van microbe - cariës, gingivitis (tandvleesontsteking) of parodontitis veroorzaken.

De tandsteen zelf en de verkleuring van de tanden geven uw gebit en mond een onesthetisch uitzicht.

Het verwijderen van de tandsteen schept weer een gezond milieu voor de tanden en het tandvlees en geeft u weer een stralend gebit.

 

Initialement publié par Dr Sophie Emmanuelli, tandarts le 25/06/2012 - 12h52 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 01/03/2017 - 18h00
Bekijk dit artikel
PUB
Lees ook
Waarvoor dient tandfloss? Gepubliceerd op 05/11/2012 - 12h04

Tandfloss vormt een aanvulling op het tandenpoetsen. Waarvoor dient het precies? Wat lukt met flossen wel dat met poetsen niet lukt? Alles wat u moet weten over dit hulpmiddel dat bijdraagt tot een goede mond- en tandhygiëne.

Hoe krijg je stralende tanden? Gepubliceerd op 04/05/2016 - 10h25

Advies van een specialist om een stralende glimlach te hebben en om in de mate van het mogelijke vlekken en vergeling van de tanden te voorkomen.

Meer artikels