• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  0 mening
 • Commentaren (0)

Tandprothesist: de risico's van het vak

Tandprothesist: de risico's van het vak Valse gebitten, orthodontische apparaten, kronen, bruggen, … : de prothesist maakt, herstelt of wijzigt tandprothesen in samenwerking met de tandarts. Hij loopt echter een aantal gezondheidsrisico's om u een mooi gebit te bezorgen: ademhalings-, infectie-, huid-, trauma- en thermische risico's, maar ook risico's door belastende gebaren en houdingen, vibraties, stress en de precisie van zijn werk.

Ademhalingsrisico's

In bijna alle onderdelen van zijn werk staat de tandprothesist bloot aan risico's door inademing van stofdeeltjes en chemische en metaaldampen: gips, was, metaallegeringen, synthetische harsen, porselein en keramiek. Die inhalaties kunnen longoverbelasting, luchtwegirritatie, astma, silicose en zelfs kanker veroorzaken. Om die aandoeningen te voorkomen, is het aan te raden om de lokalen regelmatig schoon te maken, de verschillende activiteiten uit te voeren in afzonderlijke vertrekken, onder stromend water te werken om het aantal stofdeeltjes te beperken, de lokalen goed te verluchten en een stofmasker te dragen.

Huidrisico's

Met ontsmettingsmiddelen, metalen en harsen werken, kan huidirritatie veroorzaken, met name huidontstekingen, allergieën of eczeem. Die risico's zijn gedeeltelijk te vermijden door handschoenen te dragen.

Artikel gepubliceerd door op 28/03/2006

Bronnen: Site Annecy Santé au travail www.asmi-annecy.asso.fr "Le corps heureux/manuel d'entretien", Thérèse Cadrin Petit en Lucie Dumoulin, Les Editions de l'Homme, 2000.

Vindt u het artikel interessant?
 

Meer weten