Tandplak

Mise à jour le 26/05/2003 - 00h00
-A +A

PUB

Wittige, circa 1-2 mm dikke, soms wat vlokkige, vrij zachte, afschraapbare laag, voorkomend op gebitselementen die niet regelmatig worden gereinigd. Voorkeurslokalisaties: langs het tandvlees en tussen de elementen. Tandplak bestaat voor ongeveer driekwart uit een netwerk van levende en dode bacteriën en hun stofwisselingsproducten. Verder komen erin voor: voedselresten, eiwitten en mineralen en granulocyten. Het geheel wordt bij elkaar gehouden en op het tandoppervlak gefixeerd door een kleverige tussenstof, die door sommige bacteriën wordt geproduceerd. De samenstelling van de tandplak varieert sterk van plaats tot plaats in de mond. De zuurgraad in de tandplak wordt vooral bepaald door de hoeveelheid melkzuur die door de bacteriën wordt geproduceerd, en deze zijn hierbij vooral afhankelijk van regelmatige aanvoer van suikers. Hoe frequenter het suikergebruik, hoe sterker de plakvorming en hoe meer zuur er wordt geproduceerd.

Oorspronkelijk gepubliceerd op 01/04/2003 - 00h00 en geüpdatet op 26/05/2003 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Is natriumbicarbonaat de oplossing voor maagzuur? Gepubliceerd op 22/03/2017 - 17h19

Natriumbicarbonaat is een oud middeltje tegen maagzuur of oprispingen, ook al zijn er tegenwoordig meer gesofisticeerde medicijnen te krijgen. Maar wat is natriumbicarbonaat , wat zijn de toepassingen en welke gebruiksvoorzorgen gelden er?

Tandglazuur, sterk en broos tegelijk Gepubliceerd op 02/05/2011 - 16h02

Het glazuur dat onze tanden beschermt, is het hardste materiaal in ons hele lichaam. Jammer genoeg slijt het ook af, bij de ene al sneller dan bij de andere... Maar welke factoren maken ons tandglazuur precies broos?

Thee drinken helpt tegen cariës Gepubliceerd op 20/01/2014 - 12h05

We kennen thee al 4.000 jaar: zwarte, groene, gerookt of semi-gefermenteerde thee... Het is de drank die wereldwijd het meest wordt gedronken met tal van geneeskrachtige eigenschappen. Thee helpt meer bepaald bij het voorkomen van cariës, een eigensc...

Meer artikels