Tandimplantaat: wat en hoe

Tandimplantaat: wat en hoeWat is een tandimplantaat precies? Wat zijn de verschillende stappen bij het plaatsen van een implantaat? Kan mijn tandarts die ingreep in zijn praktijk doen? Zijn er contra-indicaties? Enkele vragen en antwoorden over tandimplantaten.

Wanneer is een tandimplantaat aangewezen?


Een tandimplantaat is bedoeld om een of meerdere ontbrekende tanden te vervangen zodat u weer "echte tanden" hebt. De term tandimplantaat slaat wel niet op de nieuwe tand in zijn geheel. Een tandimplantaat is een kunstwortel van titanium die direct in het kaakbeen wordt aangebracht en waar vervolgens een kroon, een brug of een uitneembare prothese wordt ingeschroefd. De nieuwe tand bestaat dus uit een kunstwortel - het implantaat - en een kroon (of brug of uitneembare prothese). U kunt ook een kroon, brug of uitneembare prothese laten plaatsen zonder gebruik te maken van een implantaat. Het zichtbare gedeelte van de nieuwe tand wordt dan vastgemaakt aan de tanden aan weerskanten van het gat.

Wat zijn de voordelen van een tandimplantaat?


Indien het haalbaar is, is een implantaat de beste oplossing omdat er met een vaste en comfortabele prothese wordt gewerkt. Dat is esthetisch het mooiste en het kaakbeen onder en rond de ontbrekende tand blijft volledig intact. Voor zover bekend bestaan er geen allergieën tegen titanium.

Artikel gepubliceerd door op 22/07/2009

Bronnen: Persdossier van de " Société française de parodontologie et d'implantologie orale (SFPIO) ", juni 2009.

Vindt u het artikel interessant?
 

Meer weten

image_format_460_230

Tandimplantaten

 • Tandimplantaten zijn vaste prothesen die heel wat voordelen hebben, op het vlak van comfort, maar ook esthetisch en ...
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating