• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  2 mening
 • Commentaren (0)

Tanden: maak komaf met de slechte gewoonten!

Tanden: maak komaf met de slechte gewoonten!

Zo’n 5% van de Belgen poetsen hun tanden niet elke dag en heel veel mensen gebruiken hun tanden om noten kraken. Niets is zo slecht om onze tanden te beschadigen. Misschien is de zomer het ideale moment om weer goede gewoonten aan te nemen!

’s Avonds de tanden vergeten te poetsen

Volgens de officiële aanbevelingen moeten we onze tanden twee keer per dag poetsen: ‘s ochtends en ’s avonds. Toch vergeten veel Belgen om het te doen, vooral ‘s avonds.

“Dat is de slechtste van de slechte gewoonten en ze komt nog veel te veel voor”, stelt dr. Jacques Wemaere vast, tandarts-chirug in Cenon en adjunct secretaris-generaal van de ’Union Française pour la Santé Bucco-Dentaire’. Cariës vormt zich namelijk ’s nachts, als de speekselproductie vermindert en niet meer volstaat om de zuren die na het eten worden afgescheiden te neutraliseren. Na de poetsbeurt s‘ avonds is het raadzaam om ook nog tandfloss of interdentale borsteltjes te gebruiken om de laatste eetresten te verwijderen. Een goede poetsbeurt moet twee minuten duren en een tandenborstel (of de kop van de tandenborstel) moet om de drie maanden vervangen worden.

Noten kraken met de tanden

Met de tanden een fles openen, een draad doorbijten, noten kraken, een plasticverpakking openmaken, een etiket van een verpakking trekken... Het blijven oude en slechte hebbelijkheden. Als we dat regelmatig doen, beschadigen we onze tanden en kunnen onze tanden afbrokkelen, barsten of zelfs breken. Al die kleine verminkingen tasten ook het tandglazuur en de tandvullingen aan.

Artikel gepubliceerd door op 17/08/2016

Bronnen:

Op basis van een interview met dr. Jacques Wemeare, tandarts-chirug in Cenon en adjunct secretaris-generaal van de ’Union Française pour la Santé Bucco-Dentaire’.

Persconferenctie «Les 7 pêchés capitaux sources de mauvaise santé bucco-dentaire », Parijs, 9 juni 2016.

Vindt u het artikel interessant?
 

Meer weten